Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и

...
Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и
Коментари Харесай

Подписаха Анекса към Националния рамков договор


Членовете на Управителния съвет на Българския лекарски съюз (БЛС) и на Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) подписаха Анекс за медицинските действия към Националния рамков контракт (НРД) - 2018 година Министърът на опазването на здравето Кирил Ананиев приподписа документа.

За идната година се плануват близо 500 млн. лева повече за опазване на здравето, напомни зам.-министърът на опазването на здравето Жени Начева. Постигнахме градивен разговор, изчистихме недоразумения, постигнахме и много положителни параметри за идната година, сподели ръководителят на съсловната организация доктор Иван Маджаров.

Възстановихме практиката Националния рамков контракт да влиза в действие от 1 януари. Анексът изрично е надграждане на настоящия все още рамков контракт и добра основа за измененията, които чакаме да се случат идната година, сподели министър Ананиев.

Според него анексът способства за по-добро качество на лекуване, има и нарастване на размерите и цените. Създали сме условия за по-голяма задоволеност при пациентите и лекарите, добави още той. Министър Ананиев напомни, че в документа е заложено възстановяване на контрола, а през 2019 година следва създаване на нови нормативни актове. Той изрази задоволство, че новата година ще стартира без недостиг в бюджета на Здравната каса.

Запазват се цените на клиничните пътеки за лъчелечение, които са били досега. В края на първото тримесечие ще се създадат разбори, само че в случай че се открият аномалии, ще бъдат нанесени корекции, уточни зам.-министър Жени Начева. За проучванията, които се изискват преди хоспитализация, Начева обясни, че те ще се вършат в извънболничната или в болничната помощ, само че не би трябвало да се дублират.

В лечебните заведения ще се следи броят на леглата, с цел да не се позволява повече от един пациент да се регистрира като приет в болница на едно и също легло. Тази процедура се вкарва, с цел да може да се възнамеряват по-добре хоспитализациите. Болниците са длъжни да поддържат 10% повече кревати, подсети Начева. По думите й няма съображение да се образуват листи на чакащите.

Доброто за тази година е, че има преизпълнение с близо 70 млн. лв. на приходите в бюджета и дружно с парите от запаса Здравната каса завърши без недостиг. Това ще разреши през идната година да се следи бюджетът единствено за 2019 година, добави още Жени Начева.
Източник: БТА
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР