Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), наблюдателите, застъпниците и всички

...
Членовете на секционните избирателни комисии (СИК), наблюдателите, застъпниците и всички
Коментари Харесай

Иван Демерджиев: Избирателните комисии ще бъдат евакуирани само при реална заплаха за бомба

Членовете на секционните изборни комисии (СИК), наблюдаващите, покровителите и всички останали хора в изборните пространства ще бъдат извеждани единствено в обстановка, в която има действителни данни за сложено взривно устройство в изборните пространства. Това към този момент е единствено теоретична опция, защото ограниченията, които са взети от страна Министерството на вътрешните работи няма да разрешат да се стигне до подобен сюжет.

Това разгласи в взаимен брифинг с ръководителя на Централната изборна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев. Изявлението беше предшествано от среща сред двете институции, които са организирали проект за деяние в изборния денонощно поради на територията на страната от последните дни.

Демерджиев прикани хората да бъдат спокойни, защото по думите му министерството не разполага с данни за действителна опасност. " Касае се за хибридни офанзиви, т.е. няма действителна заплаха към днешна дата и не не сме открили такава в нито един от случаите. Въпреки множеството постъпили сигнали, в нито един от тях не сме намирали даже предмет, който да има характеристките на взривно устройство ", сподели министърът.

Той повтори информацията, че още от събота всичките здания, в които се намират секционни изборни комисии ще бъдат охранявани от Министерство на вътрешните работи, защита ще има и през цялата нощ. Работна група под негово управление е приела модифицирани правила за деяние при опасност със задействане на взривно устройство. Съгласно тях полицията и службите за сигурност ще преценят какви дейности да бъдат подхванати, а членовете на секционните комисии ще би трябвало да ги осведомят при положение на проблем.

 Изборната комисия към този момент няма проект за реакция против бомбените закани, чака указания от Министерство на вътрешните работи Изборната комисия към този момент няма проект за реакция против бомбените закани, чака указания от Министерство на вътрешните работи

" Много положително взаимоотношение сме открили с ЦИК, тъй че съм уверен, че изборният ден ще премине без произшествия и каквито и да било закани за жителите ", акцентира Демерджиев. Все отново той уточни, че хора с обемни чанти и необикновени движимости ще бъдат проверявани, само че това няма да се случва на територията на учебните заведения и няма да затрудни изборния развой.

Камелия Нейкова добави, че в обстановка на бомбена опасност ЦИК би трябвало да бъде навреме уведомявана за всеки един случай на територията на страната, а самите инструкции към изборните комисии ще бъдат единствено организационни за това кой с кого да контактува. " Ние не можем да се месим в работата и пълномощията на Министерство на вътрешните работи ", напомни Нейкова тезата на комисията от последните дни.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР