Членовете на НАТО ще подобрят процеса на координиране на покупките

...
Членовете на НАТО ще подобрят процеса на координиране на покупките
Коментари Харесай

WSJ: НАТО подобрява координацията при покупки на оръжия заради агресивността на Русия

Членовете на НАТО ще подобрят процеса на съгласуване на покупките на оръжие в отговор на нападателните дейности на Русия. Алиансът се стреми да създаде общи стандарти за военно съоръжение, се споделя в разбор на „ Уолстрийт джърнъл “.

Съюзниците интензивно разискват доста увеличение на военните разноски, с цел да попълнят запасите от оръжия и военно съоръжение, изпратени в Украйна, и да укрепят своята отбранителна система при положение на съветска експанзия.

С подобряването на съдействието в региона на снабдяването с оръжие Организацията на Северноатлантическия контракт се надява да направи огромна крачка напред в метода, по който нейните членове биха се сражавали дружно при положение на възможен спор, по-специално посредством взаимна работа за закупуване на оръжейни системи, които са взаимнозаменяеми, многочислени и ефикасни в борба.

Членовете на НАТО също по този начин считат, че враждебността на Русия и други закани са безапелационна причина Алиансът да разполага с повече оръжия в подготвеност за въздържане и битка с бъдещи провокации. Страните от НАТО се споразумяха да усилят доста военните си разноски още през 2014 година, само че доста от тях ги усилиха едвам след началото на съветската специфична интервенция в Украйна през февруари.

Конфликтът подтиква търсенето на оръжейни системи, които показват своята успеваемост в Украйна, като да вземем за пример високопроходимите артилерийски системи M142 Himars. Американските гаубици M777 притеглят толкоз огромен интерес, че техният производител, английският защитителен колос BAE Systems, обмисля да възобнови производството им, което преди този момент беше планувано да бъде прекратено.

На 12 и 13 октомври в Брюксел се срещат министрите на защитата на 30 страни от НАТО, както и на претендентите за участие Финландия и Швеция. Те ще се опитат да одобрят рекомендациите, показани наскоро от националните компании за доставка на оръжие и съюзническите страни, за усъвършенстване на взаимоотношението им със западните реализатори на отбранителни услуги.

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг дефинира като собствен приоритет увеличението на разноските за защита на алианса, подобряването на оперативното ръководство и гарантирането на готовността на всички членове да реагират при нужда.

Координирането и ускоряването на процеса на възлагане на публични поръчки в региона на защитата е изпълнено със трудност. Членовете на Алианса нормално имат разнообразни национални военни цели, които би трябвало да бъдат съгласувани с политическите стратегии и бюджетните периоди. Синхронизирането на тези процеси е извънредно мъчно. В оръжейните системи се употребяват профилирани съставни елементи - от редки сплави до извънредно здрава електроника, която може да издържи на тежки бойни условия. Производството им лишава доста време даже при естествени условия, а в този момент е затруднено от спиранията в международните вериги за доставки.

Алиансът на НАТО от години се стреми да създаде общи стандарти за военното съоръжение, с цел да улесни процеса на доставка. Например, в случай че всички членове на НАТО употребяват патрони и снаряди от един и същи диаметър, процесът на сливане на оръжейните ресурси при положение на спор ще стане доста по-лесен. Различните обичаи, одобрените стандарти и желанието да се поддържат националните производители на оръжие обаче постоянно попречват напъните за продан на военно съоръжение и муниции.

Според почитан чиновник на НАТО алиансът се надява през идващите месеци да започва огромен контракт за доставка на муниции, в който да вземат участие доста от неговите членове.

На среща в централата на НАТО през септември, на която участваха всички 30 членове на алианса и към 20 съдружници, оказващи поддръжка на Украйна, Столтенберг и формалните лица, отговарящи за снабдяването с оръжие в своите страни, започнаха идната стъпка, като сътвориха работни групи за по-добро схващане на потребностите и опциите на членовете на алианса.

„ Тези работни групи ще разработят многонационални тактики, които ще смекчат рестриктивните мерки във веригата за доставки “, ще усилят производството и ще обезпечат по-голяма взаимозаменяемост на оборудването, съобщи Бил Лаплант, заместник-министър на защитата на Съединени американски щати по въпросите на придобиването и логистиката.

Междувременно изпълнителите споделят, че диалозите за закупуване на ново съоръжение през тази година едвам в този момент стартират да се трансформират в разискване на съответни поръчки. Увеличението на търсенето, провокирано от спора в Украйна, ще се отрази на финансовите им резултати едвам след две-три години.

Компаниите в региона на защитата желаят по-голяма предвидимост, с цел да могат да възнамеряват интервенциите си и да работят с доставчиците. Лаплант уточни, че държавните управления се стремят да разработят дълготрайни проекти, тъй че фирмите да могат да влагат, без да се постанова да се оправят с съмненията.

„ Традиционно прекосяваме към под паника режим, усилваме производството и откакто рецесията отмине, се връщаме към минималните равнища на произвеждане “, изясни Лаплант.

От януари 2021 година насам Съединени американски щати са оповестили военна помощ за Украйна на обща стойност 17,5 милиарда $. Въпреки това до момента Пентагонът е направил нови поръчки на стойност единствено към три милиарда $ - усвояването на останалите може да отнеме доста години.

Главният изпълнителен шеф на „ Локхийд Мартин “ Джим Тайклет съобщи през юли, че няма ясни съглашения за подписване на контракти или за подготовка на веригата за доставки за новото търсене, макар че интернационалните бюджети за защита нарастват. „ Локхийд Мартин “ създава ракетната система с огромен обхват на деяние Himars, а дружно с Raytheon Technologies Corporation създава и портативната противотанкова ракета Javelin.

На конференция през септември основният финансов шеф на Raytheon Technologies Нийл Митчъл съобщи, че мнозина са обезпокоени от това „ по какъв начин тъкмо веригата за доставки ще бъде готова за новите размери “, защото страните в този момент имат намерение да усилят поръчките си.

За да се улесни съдействието на изпълнителите с доставчиците, НАТО и нейните водещи членове ще събират повече информация за отбранителното обмисляне, с цел да работят по-ефективно с промишлеността. Според един почитан чиновник Агенцията на НАТО за поддръжка и доставяне, която координира интернационалното обмисляне, доставяне и поддръжка, предлага да разшири ролята си в този развой, най-много в аспекти като муниции, съществени платформи и едрогабаритни снаряди. /БГНЕС
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР