Членовете на Комисията решиха единодушно да подадат колективната си оставка.

...
Членовете на Комисията решиха единодушно да подадат колективната си оставка.
Коментари Харесай

Научен ли е урокът - когато Европарламентът казва "не" на еврокомисарите

" Членовете на Комисията взеха решение единомислещо да подадат груповата си оставка. По този метод Комисията пое отговорността си. " На 15 март 1999 година след изобличаващ отчет от самостоятелни специалисти и при опасност от избор на съмнение от евродепутатите Европейската комисия на Жак Сантер се отдръпна.

Причината - няколко комисари, главно френският комисар по проучванията Едит Кресон, бяха упрекнати в машинация. От този миг парламентарните чувания на комисарите се трансфораха в същински приемен изпит. Скандалът също така провокира основаването на Службата за битка с измами ОЛАФ.

Европейската комисия, ръководена от Жак Сантер, някогашен министър председател на Люксембург, е образец за най-известния случай на корупция в Европейски Съюз и за практикуване правото на надзор на Екологичен потенциал над състава на Еврокомисията.

Задава се проблем

Случаят с комисията " Сантер " бе припомнен по време на конференция на бъдещия ръководител на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен на 10 септември. Тогава кореспондент съобщи: " Във вашия екип има някои комисари, които са съмнителни, някои от тях са обект на инспекция на ОЛАФ или на следствие. Защо просто не се отказахте от тях? Защото в противоположен случай вашата Комисия може към този момент да е с очернен имидж, включвайки хора, които са подозирани в машинация, даже и да бъдат признати за почтени ".

Това несъмнено не беше сравнението, което Фон дер Лайен искаше да чуе, до момента в който обявяваше екипа си. В началото на октомври на претендентите за еврокомисари им предстоят чувания в отрасловите комисии в Европарламента. Без утвърждението на евродепутатите те не могат да стартират работа. А терзания не липсват.

Януш Войчеховски, полският претендент за сектор селско стопанство, член на Европейската счете палата, някогашен ръководител на сметната палата на страната си и някогашен евродепутат, се проверява от Европейската работа за битка с измамите (ОЛАФ) поради " хипотетични нарушавания, свързани с възобновяване на пътни разноски ". Той се оправда с " административна неточност " и призна, че е възстановил на Европейския парламент 11 250 евро, щом схванал, че " не доближават документи ", оправдаващи пътните му разноски.

Силви Гулар от Франция, номинирана за комисар по вътрешен пазар, е обект на правосъдно следствие по случай с фиктивни назначения за сътрудници на евродепутати от партията Демократично придвижване (Модем), което я принуди да подаде оставка от френското държавно управление, 54-годишната французойка бе разпитана от полицията същия ден, в който беше показана новата комисия.

Разследвана в същото време и от ОЛАФ, тя към този момент одобри да възвърне на Европейския парламент сумата от 45 хиляди евро поради един от своите сътрудници.

Възможно е също да й зададат въпроси, засягащи обилно платената й работа за американски мозъчен център в течение на 2.5 години, до момента в който е била евродепутат.

 Силви Гулар
© Reuters

Силви Гулар

Срещу белгийския вицепремиер Дидие Рейндерс, препоръчан за еврокомисар по правораздаването, стартира авансово следствие във връзка обвинявания в корупция, отправени против него от някогашен сътрудник на белгийските разследващи служби. Това авансово следствие цели да откри дали са събрани задоволително материали, с цел да бъдат предадени на федералната прокуратура. Стожер на белгийската политическа сцена, 61-годишният Дидие Рейндерс отхвърля " изказванията ", че е направил нещо неправилно.

А Рована Плумб, препоръчана за комисар по превоза, е деец в румънското държавно управление (бивш министър на околната среда, по-късно министър за европейските фондове), забъркана в корупционен случай през 2017 година 59-годишната румънка бе упрекната, че е създала държавно решение в интерес на компания, близка до някогашния мощен човек на левицата в страната й - Ливиу Драгня, който е в пандиза от май. Румънският парламент обаче отхвърли през 2017 година да й отнеме имунитета, с което принуди антикорупционната прокуратура да закрие делото.

Ласло Трочани, унгарския претендент, на който бе даден ресорът политика на съседство и разширение, не е член на ръководещата партия " Фидес ", само че се счита за предан на премиера Виктор Орбан и бе правосъден министър, когато критици твърдяха, че държавното управление пробва да подкопае разделянето на управляващите.

Самата Фон дер Лайен ще бъде разпитана в немския парламент през декември в границите на инспекция по какъв начин апетитни поръчки на министерството на защитата (което до неотдавна оглавяваше) са били раздавани на скъпоплатени външни консултанти без нужния контрол.

EurActiv отбелязва, че съгласно клюки в Страсбург водачите на Европейската национална партия и на социалистите са сключили договорка да не нападат взаимно комисарите си, нещо, което близката до Еманюел Макрон либерално-центристка група " Обнови Европа " няма да хареса.

Комисията " Сантер "

" В цялата Европейска комисия царува тотална безнаказаност ". Това е единствено дребна част от отчета на Европарламента за печално известната Комисия Сантер, която групово подаде оставка, с цел да избегне избор на съмнение от страна на Екологичен потенциал.

През 1998 година Европейската счете палата отхвърли да подпише евробюджета за идната година. Според инспекторите имало прекомерно доста неясноти в разноските за миналата година. Холандецът Пол ван Буитенен, един от чиновниците на Сметната палата, изпрати на евродепутатите отчет за финансови злоупотреби в Еврокомисията в големи размери.

 Жак Сантер
© Associated Press

Жак Сантер

През януари 1999 година Европейска комисия съумя да оцелее след гласоподаване на избор на съмнение в Екологичен потенциал. Тогава ръководителят на Европейска комисия Жак Сантер даде обещание, че всички сигнали за спор на ползи ще бъдат разследвани. Два месеца по-късно обаче евродепутатите взеха решение да образуват самостоятелна комисия, която да направи изследване.

Независимите специалисти разкриха " шикалкавене, фаворизиране и корупция ". Не бяха открити доказателства за персонално облагодетелстване на обособени комисари. Според членовете на комисията обаче Европейска комисия е отговорна за всички случаи на финансови нередности, нарушавания на закона и погрешно ръководство.

Насред обвиняванията за корупция, спор на ползи и невиждани измами, Комисията Сантер подаде групово оставка. В противоположен случай тя рискуваше да остане в историята като първата Еврокомисия, на която евродепутатите са дали своят вот избор на съмнение.

Случаят " Бутильоне "

Друг образец за контрола, който Екологичен потенциал би могъл да упражни, са чуванията на Комисията, ръководена от Жозе Мануел Барозу. През 2004 година той замалко да стане първият ръководител на отритнат екип макар поддръжката на десните и част от либералите. Причината бяха изявления на оферти за еврокомисар по правораздаването Роко Бутильоне.

Италианецът си навлече гнева на депутатите, откакто разгласи пред тях, че съгласно него хомосексуалната ориентировка е грях. Схващанията на Бутильоне гласяха още, че фамилията съществува, с цел да могат дамите да имат деца, както и да бъдат защитавани от брачна половинка си. Бутильоне съобщи пред Европарламента също, че ще се опълчи на приемането разпореждания, които опонират на моралните му правила.

Поведението му дотолкоз разгневи членовете на Европейския парламент, че той бе разгласен за личност нон грата в състава на новата Комисия.

Екологичен потенциал няма правото да отхвърля препоръчаните еврокомисари поотделно, само че с негативния си избор блокира утвърждението на цялата Комисия. В последна сметка Роко Бутильоне беше заставен да се отдръпна от бъдещата Европейска комисия.

Неубедително показване

През 2010 година българският претендент Румяна Желева се провали на чуването си, тъй като не отговори задоволително изчерпателно или приемливо и не даде безапелационни доказателства за декларациите си за ползи.

Коментарите на евродепутатите, изслушали Румяна Желева, бяха, че представянето й е било извънредно незадоволително. След него ръководителят на чуването Ева Жоли съобщи: " Трябва да чуем отговорите на доста въпроси. " Румяна Желева пък упрекна Жоли, че е била пристрастна при воденето на чуването. След несполучливото показване на Румяна Желева България предложи за еврокомисар Кристалина Георгиева.

 Румяна Желева
© Анелия Николова

Румяна Желева

През октомври 2014 година някогашният министър-председател на Словения Аленка Братушек беше отхвърлена с огромно болшинство от Европейския парламент като член на бъдещата тогава Европейска комисия на Жан-Клод Юнкер.

Братушек беше препоръчана за заместник-председател на Европейска комисия и комисар за енергетиката, само че бе отхвърлена поради неубедително показване на препитването и политически пазарлъци сред десницата и европейските социалисти.

Изслушванията - по какъв начин протичат?

Изслушванията на сегашните претенденти за еврокомисари ще се проведат от 30 септември до 8 октомври. Преди това Европарламентът би трябвало да получи от номинираните заявления за техните финансови ползи. След това Комисията по правни въпроси в Екологичен потенциал ще ги прегледа. Тя може да изиска повече информация и да предложения претендента на полемика и/или да направи рекомендации за решаването на спор на ползи. Комисията би трябвало да удостовери неналичието на спор на ползи преди да се пристъпи към чуване на всеки претендент за еврокомисар.

Пред съответните виновни парламентарни комисии номинираните би трябвало да отговорят на писмени въпроси за своята обща подготвеност, европейски си ангажимент, персоналната си самостоятелност, съдействието с Европейския парламент и ръководството на ресора.

Самите чувания не престават към три часа и се предават онлайн. Всеки претендент прави малко ревю първоначално (с продължение 15 минути), а по-късно се поканва да отговори на до 25 въпроса. Накрая претендентът може да направи малко заключително изказване.

Веднага след чуването се организира съвещание за оценяване на претендента. Парламентарната комисия може да изиска спомагателна информация или даже още едно по-кратко чуване.

За всеки претендент се изготвя обособена оценка, която се изпраща на конференцията на ръководителите на парламентарни комисии. След като ги прегледа, тя ги изпраща на председателския съвет на Екологичен потенциал, включващ ръководителя на институцията и водачите на политическите групи. Той взема решение дали да постави завършек на чуванията.

За утвърждението на претендентите е належащо болшинство от минимум две трети измежду най-влиятелните евродепутати – така наречен координатори на политическите групи във всяка комисия. Това значи, че номинираните ще се нуждаят от поддръжката на повече политически групи, в сравнение с самата Фон дер Лайен съумя да си обезпечи при избирането й през юли.

Ако координаторите не съумеят да реализират болшинство от минимум две трети от членовете на комисията, с цел да бъде утвърден претендентът, се споделя в разпоредбите, той ще би трябвало да отговори на спомагателни въпроси в писмена форма или може още веднъж да се яви пред комисията. Ако даже и тогава няма болшинство от две трети, механически ще е задоволително нормално болшинство при гласоподаване в цялостен състав на комисията, с цел да бъде утвърден претендентът.

Избраният ръководител на Комисията показва състава й и програмата за активността на пленарно съвещание на Европейския парламент, който след спор взима решение с болшинство от подадените гласове дали да поддържа новия състав на Европейска комисия като цяло.

Повече за идното чуване на българския претендент Мария Габриел четете тук.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (495)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР