Членовете на КЕВР да подадат оставка заради увеличението на цените

...
Членовете на КЕВР да подадат оставка заради увеличението на цените
Коментари Харесай

Манолова поиска КЕВР да подаде оставка заради скока на цените на тока и парното

Членовете на КЕВР да подадат оставка поради нарастването на цените на тока, парното и природния газ. Това съобщи ръководителят на обединението „ Изправи се! Мутри вън! “ Мая Манолова във видео онлайн във Facebook по отношение на днешното съвещание на КЕВР, на което се реши увеличението на цените на тока, парното, топлата вода и природния газ.

Тя акцентира, че са предизвестили, че в изчисленията на регулатора има неточност. По думите й била позволена умишлено за утешение на потребителите, че повишението на цената на тока ще е 3 %, а на парното – до 15 %. Според Манолова това, което КЕВР решило е радикално друго от авансово оповестеното и доста по-високо.

" Парното се усилва с 20 % и повече в София, Велико Търново, Плевен, Враца. Токът в София нараства с до 5,5 %, на други места с към 3,5 %. Защо? Обяснение няма. Решението към този миг не е оповестено. Има единствено известие на уеб страницата. Никаква гласност, никакво публично разискване или претекстове ", разгласи пък Манолова по-рано във Facebook.

" КЕВР е регулаторът, който би трябвало да балансира ползите на топлофикационните сдружения и на енергоразпределителните сдружения, от една страна, и жителите, от друга. КЕВР обаче подценява интереса на потребителите и работи напълно за енергийните сдружения ", безапелационна е Манолова.

Тя напомни, че поради определянето на планирани цени на природния газ, които са по-високи от действително включените в цената на парното, потребителите са надплатили 29 млн. лева за 2020 година на топлофикационните сдружения.

В идващия парламент ще внесем промени в Закона за енергетиката, по силата на които КЕВР да дефинира цената на парното месец за месец съгласно цената на природния газ, цената на тока - по същия метод. Така ощетяването на потребителите ще бъде прекъснато, съобщи още Манолова. Всички партии от 44-ото Народно заседание, които са изпратили в КЕВР свои послушници, да се засрамят и да ги отдръпват, приканва тя.

Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР