Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация

...
Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация
Коментари Харесай

Каракачанов коментира скандала с шпиониралите в полза на Русия

" Членовете на групата, упрекнати в шпионаж, са събирали главно информация за плановете за рационализация и повишение на бойната дарба на българската войска ". Това показа през днешния ден във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов и посочи, че в нея са взели участие 6-7 души, които са били под наблюдаване от близо половин година.

Вицепремиерът изрече специфични благодарности на специалистите от " Военното разузнаване ", ДАНС и прокуратурата. По думите му това не е първият случай, когато непозната страна се пробва да събира информация, обвързвана с нашата национална сигурност, само че контролът на контраразузнавателните служби у нас постоянно е бил доста добър.

За интереса към армията Каракачанов уточни, че се е засилил, след старта на плановете за рационализация както на флота, по този начин и на авиацията.

Министър Каракачанов посочи, че е открито какъв размер информация е минавал през арестуваните. Според него непоправими вреди не са нанесени. Една част от хората, взели участие в групата, са в пенсионна възраст, някогашни чиновници на военното министерството.

По думите му този, който най-вероятно е бил ръководителят, е употребявал бившето си служебно състояние и познанството си с останалите.

Тепърва досъдебното произвеждане ще обясни дали има някой от групата, който е работил под илюзия или всички са работили напълно съзнателно, уточни министърът и добави, че единствено двама от хората са настоящи чиновници на министерството, които са заемали не доста високи постове, по-скоро на равнище отдел.

" Тези, които са под пагон, ще бъдат изправени пред боен съд'', добави Каракачанов. Той напомни още, че плануваните в българското законодателство санкции за държавна измяна и за шпионаж в интерес на друга страна, са извънредно тежки.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР