Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация

...
Членовете на групата, обвинени в шпионаж, са събирали основно информация
Коментари Харесай

Каракачанов: Обвинените в шпионаж са събирали информация за модернизацията на армията

Членовете на групата, упрекнати в шпионаж, са събирали главно информация за плановете за рационализация на българската войска. Това съобщи във Варна министърът на защитата Красимир Каракачанов.

 Задържаха няколко души по съмнение за шпионаж в интерес на Русия Виж още

По думите му групата е била под наблюдаване от септември. Каракачанов добави, че от активността й непоправими вреди не са нанесени.

Каракачанов посочи, че в групата са взели участие 6-7 души. Той изрече специфични благодарности на специалистите от Военното разузнаване, ДАНС и прокуратурата.

По думите му това не е първият случай, когато непозната страна се пробва да събира информация, обвързвана с нашата национална сигурност, само че контролът на контраразузнавателните служби у нас постоянно е бил доста добър. За интереса към армията Каракачанов уточни, че се е засилил, след старта на плановете за рационализация както на флота, по този начин и на авиацията.

Министърът посочи, че е открито какъв размер информация е минавал през арестуваните.

Една част от хората, взели участие в групата, са в пенсионна възраст, някогашни чиновници на военното министерството. Според министъра този, който най-вероятно е бил ръководителят, е употребявал бившето си служебно състояние и познанството си с останалите.

Тепърва досъдебното произвеждане ще обясни дали има някой от групата, който е работил под илюзия или всички са работили напълно съзнателно, уточни министърът. Той посочи, че единствено двама от хората са настоящи чиновници на министерството, които са заемали не доста високи постове, по-скоро на равнище отдел.

Тези, които са под пагон, ще бъдат изправени пред боен съд, добави Каракачанов. Той напомни още, че плануваните в българското законодателство санкции за държавна измяна и за шпионаж в интерес на друга страна, са извънредно тежки.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР