Членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент начело

...
Членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент начело
Коментари Харесай

Членове на Комисията по вътрешна сигурност в турския парламент посетиха Кърджали

Членове на Комисията по вътрешна сигурност на турския парламент отпред с ръководителя й  Джелялетин Гювенч посетиха Кърджали.

Делегацията бе посрещната от кмета доктор инж. Хасан Азис, заместниците му инж. Катя Митовска, Тунджай Шюкрю, секретарят на общината Себахатин Риза и ръководителя на Общинския съвет Юсеин Ахмед.   В траялата повече от час среща участваха народните представители Хамид Хамид, по чиято покана турската делегация е на двудневно посещаване в България, Мукадес Налбант, Адлен Шефкет и Павлин Кръстев, кметове на общини в област Кърджали.

„ Запознахме членовете на делегацията с икономическото и обществено развиване на Кърджали, с политическата конюнктура в общината и в България, с въпроси касаещи вътрешната сигурност на Кърджали и района. Подчертахме, че връзките сред България и Турция са на доста високо равнище през последните десетилетия, вследствие на което имаме положителни вложения, основаване на работни места и опция за вложения на най-високо софтуерно равнище.

Желанието ни е положителните ни взаимоотношения сред двете държавни управления и на равнище локална власт да продължат и се развиват, с цел да си бъдем взаимно потребни. Турция като една страна със постоянна икономическа основа търсеща опция за разширение на своите вложения и Кърджали и България, като зона, която търси и има потребност от тези вложения ”, сподели след срещата кметът доктор инж. Хасан Азис.

От своя страна ръководителят на Комисията по вътрешна сигурност в турския парламент Джелялетин Гювенч благодари за гостоприемството на управлението на община Кърджали и проявения интерес за това посещаване. И разяснява бежанския проблем.

„ България и Турция са две прилежащи страни и имат една обща и доста значима граница, през която минава доста натоварен поток. В последно време незаконната емиграция обезпокоява и нас, и България и Европейския съюз ”, сподели Джелялетин Гювенч.

В изявлението си пред публицисти той акцентира, че битката против тероризма и закононарушенията принуждават и двете страни да се борят дружно с тези феномени.

„ България се тормози доста от бежанска вълна и в тази тенденция ние имахме доста положителни и ползотворни срещи. Турция сега обезпечава заслон на над 4 милиона бежанци и е една от страните, които най-вече страда от бежанската вълна. За да не пострадат и други страни от нея ние сме подхванали доста ограничения за запазване на границите, нараснали сме състава на полицията по границите, с цел да се предотврати навлизането и във вашата страна. Това са ограничения, които подхващаме освен България да не пострада като нас, само че това ще е от изгода на Европейския съюз  и европейските страни ”, разяснява Гювенч и акцентира: „ Вместо Европейски Съюз да подлага на критика нашата страна, той би трябвало да обезпечи още повече поддръжка на нашите две страни, с цел да се оправим с този бежански проблем. Защото тази битка е доста сложна и околните страни би трябвало да работят доста съществено дружно ”.

Гювенч посочи, че сред България и Турция през последните години има доста положително взаимоотношение във връзка закононарушенията по границата и тероризма. Като образец той уточни бързата реакция на турските управляващи при залавянето на индивида, умъртвил български граничен служител на реда през октомври.  „ Ние сме съпричастни към скръбта на фамилията на починалия служител на реда и оказваме и материална и морална поддръжка на това семейство ”, сподели Гювенч.

От друга страна той  изрази удовлетворението си, че изпълнителят на терористичния акт в Истанбул е хванат в България и е предаден на турската страна. „ Ето за какво е време да работим дружно, да живеем в мир, да сме в другарски връзки. Народите ни се нуждаят от това ”, сподели ръководителят на вътрешната комисия в турския парламент.  

По стратегия турската делегация посети новата джамия в Кърджали, централния православен храм „ Свети Георги Победоносец ”, Пазара на производителите и Регионалния исторически музей.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР