Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал

...
Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал
Коментари Харесай

Хусите обявиха условията, при които биха преговаряли за отвлечения кораб с българи

Членът на Върховния политически съвет на Йемен Мохамед Али ал Хуси разкри по кое време би било допустимо да се приказва за отвлечения в неделя в Червено море транспортен съд " Галакси лийдър ", отвлечен от йеменските бунтовници, излиза наяве от обява в близката до хусите организация ЙТА (YPA).

" Ако Америка и Израел спрат да убиват палестинците в Газа и донесат вода, медикаменти и храна, тогава ще могат да приказват за израелския транспортен съд ", съобщи Мохамед Али ал Хуси в обява в своя профил в " Екс ".

Той добави: " Това, което направиха йеменските военноморски сили, е в сходство с правилото на взаимност ".В неделя корабът беше покорен и отведен до йеменския бряг.

По-рано притежателят на похитения " Галакси лийдър ", на борда на който има и двама български жители, съобщи, че в плавателния съд нелегално през вчерашния ден, на 19 ноември, се е качил боен личен състав, дошъл с хеликоптер. Корабът в този момент се намира в пристанищната зона на град Ходейда в Йемен, добави притежателят на плавателния съд - записаната на остров Ман компания " Галакси маритайм ", съобщи Ройтерс.

Междувременно Англия и Съединени американски щати осъдиха противозаконното задържане на комерсиалния транспортен съд " Галакси лийдър " от хусите в Червено море и приканиха за незабавното освобождение на съда и екипажа му.

" Обединеното кралство осъжда противозаконното завладяване на " Галакси лийдър " от хусите в Червено море и призоваваме за неотложно и абсолютно освобождение на кораба и неговия екипаж ",  съобщи представител на министерството на външните работи, Британската общественост и развиването.

" Превземането на моторния транспортен съд " Галакси лийдър " (Galaxy Leader) от хусите в Червено море е жестоко нарушаване на интернационалното право ", сподели на брифинг през вчерашния ден представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър. Той прикани за " незабавното освобождение на кораба и неговия екипаж ".

Ние ще се консултираме с нашите съдружници и сътрудници от Организация на обединените нации за целесъобразността последващи стъпки, добави цитираният представител на Държавния департамент на Съединени американски щати.

Организация на обединените нации също изрази безпокойствие по отношение на отвличането на товарния транспортен съд вид автовоз. " Следим със съществено безпокойствие известията ", означи Стефан Дюжарик, представителят на генералния секретар на международната организация Антониу Гутериш, осведоми Dir.bg.

Канцеларията на израелския министър председател Бенямин Нетаняху, която заяви, че корабът е бил похитен от хусите в неделя, сподели, че плавателният съд е с 25-членен екипаж от Украйна, България, Мексико и Филипините. Българите на борда са двама - капитанът и първият помощник-капитан.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР