Читател на Varna24.bg се свърза с медията ни, за да

...
Читател на Varna24.bg се свърза с медията ни, за да
Коментари Харесай

Сигнал до Varna24.bg: Необезопасен строеж притеснява варненци

Читател на Varna24.bg се свърза с медията ни, с цел да изрази терзанието си по отношение на необезопасен градеж в морската ни столица. Даваме му думата в този момент и качваме писмото без редакторска интервенция:

От към година против входове 6 и 7 на блока на ул. " Петко Стайнов 12 ", директно до блока на ул. " Флора 8 ", строителна компания Стинекс (според винилите на загражденията) строят старателно нова кооперация. Строителите работят без каски и без да са обезопасени по какъвто и да е метод, както можете да видите на прикачените фотоси. Строежът има защитни ограждения и се предполагаше сякаш, че е обезопасен, само че на 02.03 открих, че моята и още 5-6 коли на съседи, които са паркирани на паркинга сред входовете и градежа, отвън огражденията на обекта, както се вижда и на фотосите, са заляти с бетон при леенето на следващата плоча. 

Заедно с приятелят ми опитахме да свалим засъхналите петна на автомивка безконтактно (с вода и пяна), само че за жал, петната си останаха невредими. Опитахме да премахнем едно малко леке от автомобила, само че установихме, че отстраняваме лака, дружно с бетона. Той се върна до обекта, за да откри ръководителя/отговорното лице на обекта. Влязъл изцяло умерено и несмущаван през дървена врата, без да се вижда защита на никое място, отишъл до двата контейнера, намиращи се на 3-4 метра от издигнатата постройка, само че и в тях не намерил никого. Чул гласове на служащи, намиращи се на финален етаж от постройката (4ти или 5ти). Докато гледал нагоре към покрива, с цел да алармира на служащите, че е там и да изиска информация за отговорно лице, видял единствено една кофа, която се подала от покрива и изсипала строителни боклуци на по-малко от един метър от него, без да погледнат въобще надолу, а поради лесния достъп, там можеха да стоят и играещи си любопитни деца, които са влезнали вътре. След като се провикнал, се появило лице, което му дало номер на техника на дадения обект. 

Свързахме се с техника (Цветан Милушев), който ни изясни, че са отговорни подизпълнителите, които при полагане на бетона не били забелязали какво е станало, и че те са замърсили колите отвън рестриктивните мерки на обекта. Техникът провежда бригадира (Светлан) от компанията подизпълнител, да пристигна към обекта и да разгадаем казуса, даде обещание, че в случай че не се откри решение на обстановката, ще ни свърже със притежателя на компания " Стинекс ". Докато чакахме да дойде Светлан, видяхме, че един от повредените коли (Пежо 206 със мощно олющена багра и изчезнал лак по цялата кола) е на един от служащите от обекта, като петна бетон си стояха по целия автомобил. Тоест няма метод да не са забелязали, че са увредили паркираните коли.

 След като дойде бригадирът, се направи на заплеснат, не били разбрали, че са посипали бетон върху колите. Предложи да заплатят за разчистване на автомобила в автомивка, като се вземе надлежно касов бон. Съгласихме се като сделката беше да не се наруши лакът и боята на автомобила в процеса, и в случай че се случи това, да се покрият и разноските за възобновяване им.

След известно търсене на автомивка (като много автомивки отхвърлиха с аргумента, че бетон се отстранява само със гланциране и пастиране, защото нарушава лаковото покритие и боята и няма по какъв начин да бъде свален с препарат), намерихме една не дребна автомивка, която отстрани множеството от релефните петна, само че въпреки всичко останаха петна от бетон по лака и покритието се наруши. Казаха, че пастирането на автомобила ще коства 250-300 лева (като това беше най-ниската цена, която получихме при търсене за подобен тип услуга). Свързахме се същия ден с техника, който сподели, че ще се чуем в понеделник (на 6-ти март). Каза, че няма проблеми да покрият полирането и пастирането, само че изискването им е да закараме автомобила при техен приближен занаятчия, който да го направи. Съгласихме се, единственото, което искахме е колата да бъде възобновена във типа, в който беше, преди да излеят бетон от горната страна ѝ.

На 06.03.2023г. се опитахме няколко пъти да се свържем с техника безрезултатно, само получихме няколко СМС-а с текст, които съдържаха номера и името на бригадира, " Звъннете на този човек " и " Аз съм в София ". Свързахме се със Светлан, който ни сподели да се чуем на 07.03 (вторник), тъй като не е в града.

На 07.03. се свързахме още веднъж със Светлан, който ни изясни че е намерил един препарат, който отстранява бетон, само че не възвръща лак, естествено. Пробвали го върху един автомобил и нищо му нямало, а бетонът бил отхвърлен изцяло. Попитахме дали става дума за Пежото без лак и на половина останала багра, като отговорът му беше позитивен. Свързахме се с компания " Стинекс ", използвахме номера от винилите на обекта. Дадоха ни да беседваме с " отговорника на обекта ", който не се показа. Изслуша какво е станало, сподели ни, че през днешния ден се е срещнал със случая, ще откри решение и затвори. На 08 и 09 се опитахме да се свържем още веднъж с тях, само че никой не подвигна, не ни върнаха и позвъняване.

Към днешна дата ни е изцяло ясно, че няма да ни бъдат възобновени никакви разноски за отстраняването на бетона, само желаем да се вземат ограничения и градежът да бъде обезопасен и компанията строител да си понесе последствията за изливането на бетон, отвън огражденията на градежа, както и да се знае за рисковете, които явно крие паркирането наоколо до този градеж, било то и отвън неговите ограждения. Все отново в нашия блок (на ул. " Петко Стайнов 12 " ) има и детска кухня, със същият триумф, с който са посипали бетон по колите, може на следващия ден, леейки идната плоча, да го посипят и върху някоя майка с детенце, която се качва в колата си... Нужно ли е да стане белята, с цел да се вземат ограничения?
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР