Чистотата на водата на българското Черноморие се наблюдава постоянно и

...
Чистотата на водата на българското Черноморие се наблюдава постоянно и
Коментари Харесай

Министър Юлиян Попов: Българското море е чисто, но има точки с по-голямо замърсяване

Чистотата на водата на българското Черноморие се следи непрекъснато и в голям брой точки, а от началото на войната в Украйна това наблюдаване се е нараснало още повече. Това сподели в ефира на „ Добро утро, Европа “ министърът на околната среда и водите Юлиян Попов.

Проби и измервания прави всекидневно и Министерство на здравеопазването.

Според министър Попов ведомството прави постоянно проби и от места, за които постъпват сигнали за съществуване на някакво замърсяване.
В неделя при нас постъпи сигнал за замърсяване на плажовете към Поморие. Мобилизирахме целия си потенциал и нашият екип отиде да ревизира безусловно всичко. Резултатът е, че всичко излезе чисто в този случай. Това не значи, че на всички места е чисто. Има сериозни точки. Има да вземем за пример три точки в Южното Черноморие – Синеморец, Варвара, Ахтопол. Те имат пречиствателни станции, само че те не са с нужния потенциал и не са ефикасни.
По думите на Юлиян Попов в такива случаи общината би трябвало да създаде проекти за развиване и създаване на такива пречиствателни станции. На тези места е в доста ранен стадий построяването на пречиствателни станции, тъй като няма обстоен организационен проект, а има и доста конфликти и диспути по отношение на проекта на община Царево, която покрива този район, изясни той.
Аз обиколих цялото Черноморие през последните два месеца, къпах се на всички места, хората се къпят. Единственото влияние върху туристически сезон беше от тотално голословната суматоха, обвързвана с Нова Каховка. Четох коментарната публикация на DW: “България – когато край плажа вони, а в реката рибата измира ”, в която са представени два проблема с роди в реките, при които районните инспекции действаха стремително. В нея се твърди, че българското море вони, само че не, то не вони. Има точки, които имат проблеми.
Санкциите за нарушавания против околната среда в България са доста ниски, безапелационен беше министър Попов. Ръководството на Министерство на околната среда и водите обаче е инициирало покачване на санкциите със приблизително към 50%, изясни той.

Цялото изявление с министър Юлиян Попов гледайте във видеото. 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР