Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може

...
Числеността на цивилния и военния контингент от САЩ не може
Коментари Харесай

Стефан Янев: Никога не е превишаван броят на американските войници у нас

Числеността на цивилния и военния контингент от Съединени американски щати не може да надвишава 2500 души или 5000 души в границите на 90 дни. От 1996 година не е имало случай наличието да приближава 2500 души, даже и с ротацията, когато едно обучение е по-продължително.

Това сподели военният министър Стефан Янев в отговор на въпрос на депутата от " Възраждане " Елена Гунчева - какъв брой са американските бойци у нас.

Всички дейности, които се правят в взаимните бази, са с позволение на министъра на защитата. Тези уреди са под български надзор и е по-скоро погрешно и не знам по какъв мотив и по какъв начин го употребявате, само че мисля, че не е правилно, разяснява Янев.

За какви услуги е заплащано и по какъв начин се дефинира рационалната цена?, попита още Гунчева.

Говорим за взаимни бази по интернационален контракт. В него е очакван механизмът, по който да се уреждат финансовите връзки, отвърна й Янев. Той изясни, че да вземем за пример в Ново село американците са вложили за инфраструктура - пътища, мишенни полета, полигони и така нататък

 По отношение на тези здания, които са водоснабдени с електричество и канализация, сметките се заплащат от Съединени американски щати там, където употребяват оборудванията. Не е съответно да приказваме на принцип за предоставяне и взимане, сподели Янев.

Смятате ли, че това съглашение е преференциално за българските национални ползи? Ще подкрепите ли прекратяването на това съглашение?, продължи с въпросите Гунчева.

Да, то е потребно за българската войска и тренираността й, и от тази позиция не бих подкрепил преустановяване на това съглашение, тъй като то е потребно, безапелационен бе военният  министър.

Не е в безстопанствен интерес да допуснем закъснение на развиването на този вид съвсем нова инфраструктура, разяснява още Янев по отношение на ремонта на авиобаза " Граф Игнатиево ", която би трябвало да одобри новите осем изтребителя Ф-16. Той напомни, че част от договорите за самолетите са тествани, а за други два тече инспекция сега.

Такъв комплициран план става по задание на Военновъздушни сили, само че те нямат задоволително познание и експертиза какво тъкмо следва, върви и тънко донастройване на параметрите. За 2020 - 2021 година са подписани над 45 контракта, а компаниите са най-малко 25. Нямаме систематичен админ на процеса. Такъв вид строителство не е правено от наши готови хора. Най-важната и забележимата част на пистата е очакван да стартира в средата на тази година. Там нещата вървят обикновено, сподели Янев.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР