Числеността на 4-те бойни групи, разположени на източния фланг на

...
Числеността на 4-те бойни групи, разположени на източния фланг на
Коментари Харесай

Постоянният представител на САЩ в НАТО: Можем да подкрепяме и Украйна, и Израел

" Числеността на 4-те бойни групи, ситуирани на източния фланг на НАТО, може да варира при положение на рецесия ". Това споделя в изявление за БНР непрекъснатият представител на Съединените щати в НАТО Джулиан Смит на въпрос по какъв начин ще бъде подсилена отбраната на страната ни. Припомняме, че една от тези групи е ситуирана в България.

Посланик Смит споделя още, че страната й ще продължи да оказва оръжейна помощ на Украйна, без значение от помощта, която се постанова да оказва на Израел поради събитията в района.

- Госпожо Смит, мисля, че имате вест, която да ни съобщите. Кога ще пътувате до България, къде тъкмо, какви са аргументите и с кого ще разговаряте?

- Много съм разчувствана да оповестя, че ще посетя София идната седмица в четвъртък и петък, т.е. ще бъде двудневна аудиенция. Това ще ми даде положителната опция да се срещна с висши публични лица от Министерството на външните работи, на защитата, както и със съветници по националната сигурност. Да се надяваме, че всичко това ще бъде допустимо. Планирам и срещи с представители на гражданското общество. Преди всичко ще бъда там поради конгрес по сигурността, което е чудесна опция за обществено говорене, както и за диалог с по-широка аудитория в България за значимата работа, която тя прави като съдружник на НАТО и с цел да й благодаря за всичко, което прави за Украйна. Така че в действителност чакам тази аудиенция с неспокойствие, не съм била в България от дълго време - от няколко години.

- Визитата ви обвързвана ли е с последните събития в Близкия Изток и обстановката отвън района, която става все по-сложна?

- Бих споделила в по-общ проект, че нашите съперници постоянно се пробват да показват НАТО в отрицателна светлина - те дават дезинформация за това, което Алиансът прави или не или като обвързвано с негови работи, или със протичащото се в Украйна. Аз обаче считам, че хората в България изцяло правят оценка обстоятелството, че НАТО е напълно мощ на положителното. Алиансът съществува, с цел да отговори на цялата нужда от групова отбрана. Догодина той ще навърши 75 години и ние ще отпразнуваме тази годишнина във Вашингтон. Важно е да подчертая, че ценим приноса, който България прави за този значим съюз - тя е дейна в това отношение, сяда на масата с хрумвания, способства за задачите на НАТО и за основаването на нови принадлежности. Ние сме доста признателни за присъединяване на България и нейния принос за сигурността на Алианса.

- В същото време страната ни е уязвима като част от Черноморския район. Президентът Путин разгласи, че ще построява военноморска база в Черно море. Какъв ще бъде отговорът на Съединените щати като един от най-силните членове на НАТО?

- Алиансът предприе няколко стъпки, откакто Русия нахлу в Украйна предишния февруари. На първо и главно място, ние подсилихме източния фланг. Какво значи това от практическа позиция? Означава, че Съединените щати и доста страни от Западна Европа реалокираха силите си в Източна. По-точно, създадохме 4 нови мултинационални бойни групи, едната от които е в България. Ние високо ценим обстоятелството, че неин хазаин е България. Числеността на тези бойни групи от 8-те мултинационални батальона може да варира при положение на рецесия. Така че НАТО се завърна към главната си задача на групова защита - организацията прави съответни стъпки за повишение и подсилване на източния фланг. В същото време, всички ние самостоятелно поддържаме напъните на Украйна да отбрани територията си и да изтласка Русия от земята си.

- Със събитията в Израел обаче обстановката става още по-сложна. Вероятно сте осведомена, че през юли 2012-та година имаше терористичен акт на летище Бургас против жители на страната. Наистина, зад него се допуска, че стои " Хизбулла ", а не " Хамас ", само че въпреки всичко ще бъдат ли подхванати ограничения от страна на НАТО и по-конкретно на Съединените щати, с цел да се избегнат такива случаи?

- Първо, бих споделила, че събитията в Израел даже не могат да се изразят с думи. Това е невероятна покруса, ние оставаме солидарни с народа на Израел, имаме вяра твърдо, че страната има цялостното право да се отбрани и осъждаме тези набези над жителите й. По-общо казано, в границите на Алианса, ние задействахме предходната година това, което се назовава " Стратегическа идея " - документ, който дава насоките. В него споделяме, че главната задача на Алианса е да се изправи против две съществени закани. Първата е Русия и това, което тя прави, с цел да подкопае единството и солидарността на Алианса и която в този момент атакува сътрудник на НАТО в лицето на Украйна. Втората опасност е тероризмът. Алиансът се концентрира върху нея от над 2 десетилетия, ние развихме набор от принадлежности, с цел да създадем груповите си дейности по-силни във връзка с отговора ни на тероризма, споделяме разследваща информация между тях, както и потребни знания по какъв начин да се оправим с това, по какъв начин да преследваме терористични групировки и най-много по какъв начин да сдържаме и предотвратяваме терористични офанзиви. Така че тези две закани - Русия и тероризмът, ще останат съществени линии в работата ни тук.

 

Освен това, за първи път в историята на НАТО, добавихме и предизвикването, идващо от Китай също в " Стратегическата идея ".

- Съединените щати са зает съдружник на Израел, само че и на Украйна. Дали ще съумеят да останат подобен и на двете страни поради обстоятелството, че разрастващите се събития са еднообразно тежки и изискват сериозна оръжейна помощ?

- Израел е сътрудник отдавна и основен приоритет във връзка с помощта на Съединените щати от доста, доста десетилетия. Ние имаме хладнокръвен ангажимент към сигурността на Израел и нищо няма да промени това. Предприемаме незабавни стъпки за въздържане - изпратихме авиационна ударна група със самолетоносача " Джерълд Форд " покрай Израел. Ще се фокусираме и върху спомагателни дейности, които можем да предприемем в поддръжка на страната през идващите дни и седмици. Но сте права, че Съединените щати интензивно поддържат напъните на Украйна да отбрани територията си от непредизвиканата съветска експанзия и президентът остава зает да продължи да поддържа Украйна толкоз, колкото е належащо.

 

Нашата оценка демонстрира, че можем да продължим да вършим и двете, т.е. да поддържаме и Украйна, и Израел в границите на тези трагични събития. Очакваме доста от нашите сътрудници и съдружници да създадат същото. Така че на този стадий не чакам някакви особени провокации към уговорките ни и към Украйна, и към Израел.

- Смятате ли, че зад събитията в Израел по някакъв метод стои президентът Путин? Като че ли те се развиват в негов интерес...

- Нищо особено не мога да кажа през днешния ден, също така, че Русия доста пъти намира способи или се пробва да ги търси, с цел да раздели нашата западна взаимност, като се намесва тук-там, където да основава стратегически алтернативи за нас. Например, потреблението на силите на " Вагнер " в Африка или Близкия Изток. Обикновено там, където се появят, както означи секретарят Блинкън, те постоянно сеят гибел и съсипия. Така че те могат да бъдат дестабилизиращи сили - Русия или нейните проксита на доста места по света. Съюзниците следят това доста деликатно и ние търсим способи да изложим на показ тези старания.

 

Например, преди Русия да нахлуе в Украйна, Съединените щати споделяха впечатляващо количество разследваща информация, с цел да оказват помощ на нашите сътрудници и съдружници да схванат какво Русия има намерение да прави, даже още преди да го е направила. Ние се стремим да покажем опитите й да употребява хибридни офанзиви или, както е казусът с Украйна, фактически да нападне друга страна. Това е добър образец по какъв начин НАТО може да служи за платформа, посредством която всички от нас могат да споделят разследващи данни, опит и да работим дружно, с цел да възпрепятстваме руснаците, преди да са съумели в част от напъните си да ни разделят.

- Как разчитате плануваната аудиенция на палестинския президент Махмуд Абас в Москва?

- Нямам специфичен коментар тъкмо за тази среща. Но е ясно, че ние доста деликатно и извънредно в детайли следим всяка аудиенция на високо ниво в Москва и постоянно се интересуваме дали се реализират задачите й. Такъв образец е срещата на върха на Африка, която също наблюдавахме доста деликатно. Тогава президентът Путин предложения всички африкански водачи - към 40 на брой. В последна сметка обаче пристигнаха единствено една шепа - към 17 и тяхното обръщение до президента Путин беше доста малко - че би трябвало да се върне в Черноморската зърнена договорка. Така че ние демонстрираме интерес, когато Путин кани международни водачи в Москва както от дневния ред, по този начин и от съпътстващите дейности.

 

Отблизо наблюдавахме и срещата сред него и китайския президент Си Цзинпин в Русия поради разрастващите се и задълбочаващи се връзки.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР