Чингис хан несъмнено е личност, оставила незаличими следи в световната

...
Чингис хан несъмнено е личност, оставила незаличими следи в световната
Коментари Харесай

Непознатият Чингис хан

Чингис хан безспорно е персона, оставила незаличими следи в международната история. Той постоянно е определян като извънредно надарен, само че и нечовечен пълководец, основал една от най-големите империи, съществували в миналото – Монголската.

Оглавяваната от него войска пък се трансформирала в същински призрачен сън за всеки, изправил се против нея на бойното поле.

The frustrating hunt for Genghis Khan’s long-lost tomb just got a whole lot easier
— The Washington Post (@washingtonpost)
В идващите редове може да се запознаете с някои от най-любопитните обстоятелства, свързани с Чингис хан:

Истинското му име не е Чингис

Сведенията за първите години на Чингис хан са относително нищожни. Предполага се, че той е роден през 1162 година в планинската област Бурхан Халдун, покрай реките Онон и Херлен. Баща му е Есугей от рода Борджигин, внук на обшомонголския хан Хабул.

Истинското му име е Темуджин, което съгласно някои специалисти значи „ ковач “ или „ от желязо “. Според „ Тайната история на монголите “ – най-старото известно монголско литературно произведение, той бил роден със съсирек на юмрука, което се смятало за знак, че е съдбоносен да бъде популярен водач.

Темуджин приел името Чингис хан след курултай (събрание на тюркски и монголски ханове, което се свиквало за решение на значими военни и политически въпроси), състоял се през 1206 година Именно тогава той бил разгласен за държател на монголите.

Въпросът какво тъкмо значи думата „ Чингис “ е обект на разногласия и до през днешния ден. Според някои, тя значи „ океан “, а съгласно други – „ обективен “. Повечето откриватели въпреки всичко са единомислещи, че комбинацията от думите „ Чингис “ и „ хан “ носи смисъла „ висш държател “.

Трудно детство

Детството на Чингис хан несъмнено не било щастливо. Когато бил на девет, татарите отровили татко му. Бъдещият поробител се опитал да заеме неговото място, само че бил прокуден от личното си племе дружно с цялото си семейство. През идващите няколко години той бил заставен да живее като бродяга. При спор за делба на храна, Чингис хан умъртвил един от своите братя – нещо, за което в никакъв случай не изказал страдание, макар строгите упреци на майка му.

Когато бил 16-годишен, той се оженил за Бьорте, като бракът им бил организиран няколко години по-рано. Вражески племена обаче отвлекли както него, по този начин и брачната половинка му. Чингис хан съумял да избяга, като в този интервал от живота си се сприятелил с бъдещите си военачалници Джелме и Борчу, както и с Джамука, с който станали кръвни братя. След това той освободил и Бьорте.

Good weather may have helped Genghis Khan extend the Mongol Empire, scientists suggest
— BBC News (UK) (@BBCNews)
Любопитна детайлност е, че макар многочислените си наложници, Чингис хан признал за свои наследници само децата си от нея. Показателен е фактът, че първият му наследник – Джучи, се родил девет месеца след нейното освобождение, само че все пак Чингис хан в никакъв случай не сложил под подозрение бащинството.

Никой не знае по какъв начин е изглеждал

Въпреки че Чингис хан е една от най-влиятелните фигури в международната история, за персоналния му живот не се знае съвсем нищо. До нас не са достигнали негови портрети или статуи, основани до момента в който е бил жив, а дребното информация, с която историците разполагат, постоянно е спорна или ненадеждна.

Според някои източници Чингис хан бил висок и мощен, косата му била гъста и имал дълга брада. В „ Тайната история на монголите “ се твърди, че той бил синеок.

Може би най-изненадващото изложение на монголския държател е това на персийския историк от XIV в. Рашид ал-Дин. Той твърди, че Чингис хан имал алена коса и зелени очи. Повечето историци обаче не считат, че въпросното изложение е правдиво. Те означават, че ал-Дин няма по какъв начин да се е срещал с Чингис хан по една елементарна причина – роден е към 20 години след гибелта на владетеля.

Отговорен е за гибелта на към 40 милиона души

Да се даде прецизен отговор на въпроса какъв брой души са починали по време на военните акции на Чингис хан е на процедура невероятно. Според някои историци става въпрос за почти 40 млн. жертви.

Оскъдните данни от този интервал сочат, че популацията на Китай намаляло с десетки милиони души. Освен това се допуска, че Чингис хан избил към 20 млн. души единствено по време на войната си с Хорезъм (историческа страна в Средна Азия, известна и с името Хорезмия).

Genghis Khan was first to use animals in warfare
— Financial Times (@FT)
Някои откриватели даже изричат догатката, че монголските завоевания понижили международното население с 11 %.

Някои от най-доверените му генерали в началото били негови врагове

Според редица историци, една от главните аргументи за огромните военни триумфи на Чингис хан е фактът, че армията му била учредена на правилата на меритокрацията. Това значи, че в йерархията се издигали единствено тези, които показали нужните качества и опит. Един от най-известните образци за това датира от 1201 година По време на борба против племето Тайчиут, Чингис хан едвам не умрял, откакто конят му бил улучен от стрела.

След края на сражението, той събрал всички пленени противников воини и изискал да разбере кой изстрелял въпросната стрела. Без да се замисля, един боец се изправил и признал, че той е стрелецът. Впечатлен от неговата храброст, Чингис хан неотложно го включил към редиците на своята войска. По-късно, той му дал прякора „ Джебе “, което значи „ стрела “ – в чест на тяхната първа среща на бойното поле. Заедно със Субетей, който бил главния пълководец на Чингис хан, Джебе се утвърдил като един от най-талантливите военачалници на монголите по време на техните завоевания в Азия и Европа.

Социалистите против Чингис хан

В наши дни Чингис хан е считан за народен воин в Монголия и е именуван „ татко на монголската нация “. В продължение на дълги години, обаче, даже и споменаването на името му било неразрешено. Причината е, че социалистическият режим, управлявал страната през по-голямата част от предишния век, желал да заличи монголския шовинизъм. По разпореждане на управляващите, името на хана било отстранено от всички учебници. След измененията, настъпили през 90-те години вследствие на разпадането на Съюз на съветските социалистически републики, Чингис хан още веднъж заел своето справедливо място в историята на Монголия. Днес той е неделима част от изкуството и известната просвета в страната, а интернационалното летище в столицата Улан Батор носи неговото име.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР