Чингис хан, чието рождено име е Темуджин, се ражда в

...
Чингис хан, чието рождено име е Темуджин, се ражда в
Коментари Харесай

Защо Чингис хан е бил по-зъл, отколкото предполагате?

Чингис хан, чието рождено име е Темуджин, се ражда в Монголия.

Вероятната му година на рождение е 1162 година, въпреки че историческите източници нямат консенсус в това отношение.

Впоследствие този човек се трансформира в един от най-жестоките воини на всички времена и първия популярен хан на Монголската империя.

Бащата на Чингис хан е погубен, когато той е единствено на 9 години. Тогава с майка му са прокудени от селището и са принудени да се борят за оцеляването си.

Чингис хан е описван като едва и плашливо дете, само че пък чаровно. Именно чарът съумява да му завоюва доста поддръжници в бъдеще.

Природното му умеене да основава съюзи му разрешава да сплоти доста номадски племена в Североизточна Азия и да сътвори мощна войска. Веднъж щом разполагал с това, той провел редица завоевателни акции в Централна Азия, Китай, сегашен Иран, Туркменистан, Узбекистан и Афганистан.

Военната му тактитка била семпла. Той в никакъв случай не оставял противников водач жив и напредвал в усвояването на още и още територии.

Той умъртвил към 40 милиона души

Завоевателните задачи на монголците се считат за едни от най-смъртноносните и кървави въоръжени спорове в човешката история.

Когато монголската войска атакувала селища, тя нормално избивала множеството хора в тях.

Не е доста елементарно да се посочи точния брой на убитите по време на ръководството на Чингис хан, само че съгласно някои историци броят доближава до 40 милиона души.

В своята книга „ Чингис хан: Живот, гибел и възкресение “ Джон Ман изяснява, че при започване на 12-и век династията Цин рапортува за 7,6 милиона семейства в Северен Китай. След като монголците превземат Китай през 1234 година и организират своето първо броене, те регистрират 1,7 милиона семейства.

Когато превзели Багдад, монголците умъртвили към 800 000 поданици на града. При офанзивата на град Мерв броят на жертвите се прави оценка на към 1,3 милиона души.

В своята книга „ По-добрите ангели от нашата природа “ Стивън Пинкър споделя за бруталните кланета в градовете. Хората били нареждани в редици и принуждавани да стоят с лице към монголската войска. На всеки боец, екипиран с бойна секира, било възлагано да убие по 10, 50, а от време на време и 100 души.

1 750 000 убийства за час?

Според една легенда Чингис хан умъртвил 1,75 милиона души в границите на един час, само че защото това е физически невероятно, следва да допускаме, че става въпрос за хора, убити от него и армията му.

Легендата е обвързвана с офанзивата на град Нишапур в сегашен Иран през април 1221 година

Всичко стартира, когато един от зетьовете на Чингис хан – Токучар, е погубен от стрела, изстреляна от локален боец, откакто градът публично се бил предал, а по-късно възстанал против армията на Чингис хан.

Хан, който бил прочут със своята политика на „ един късмет за предаване “, най-вероятно не е имал причина да убива всички, само че съгласно легендата щерка му го моли за това да убие всички 1,75 милиона поданици на града, с цел да отмъсти за гибелта на брачна половинка ѝ.

Според някои източници тя желала всички по-късно да бъдат обезглавени, а черепите им да бъдат скупчени на пирамида.

Според персийския хроникьор Ата-Малик Джувайни, който написа за разрушението на Нишапур 40 години по-късно: „ Монголците тъкмо бяха слезли от стените и започнаха да колят и плячкосват...След това те докараха всички оживели, мъже и дами, на открито; и...беше подредено градът да бъде унищожен по подобен метод, че мястото да може да бъде разорано след това; и...дори котките и кучетата да не бъдат оставяни живи. “

Чингис хан открива силата на психическата война

Чингис хан употребявал доста елементарна техника по време на своите завоевания – гнет. Той освен убивал и разрушавал, ами и се подсигурявал, че всички оживели ще разпространят историята за случилото се, с цел да знаят всички какво става, когато не се предадеш на монголската войска.

Когато Чингис хан решавал да убие популацията на един град, той в действителност имал поради цялото население. Нито един мъж, жена, дете или животно не били пощадявани като се изключи няколкото определени да станат очевидци на ужаса, с цел да могат след това да приказват за него.

Този способ бил ефикасен, тъй като съгласно някои историци той довел до това цели градове да се предават незабавно щом видят, че монголската войска наближава.

Всеядни

Монголската войска била непрекъснато в придвижване. В началото на 13-и век Чингис хан разполагал с повече от 100 000 бойци и където и да отидела армията, животните и фамилиите я следвали.

Тъй като кобилешкото мляко било доста значима част от диетата им, монголците водели със себе си стотици хиляди животни. Сред тях имало освен коне, само че и говеда и волове. Жените и децата на бойците също вървяли най-отзад.

Животът в непрекъснато придвижване означавал сложното доставяне с храна, по тази причина монголците консумирали каквото месо им попадне.

Това включвало всевъзможни животни от мармоти до плъхове, кучета и диви хамстери. Има митове даже за това, че по време на окупация, когато храната свършела, те изяждали личните си бойци. В тези истории не се прецизира дали това били умряли воини или били особено убивани за тази цел.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР