ЧЕЗ Разпределение предприема мерки за защита на живота на птиците

...
ЧЕЗ Разпределение предприема мерки за защита на живота на птиците
Коментари Харесай

ЧЕЗ ще обезопасни 77 рискови щъркелови гнезда в област Перник

ЧЕЗ Разпределение подхваща ограничения за отбрана на живота на птиците и предотвратяване на електроразпределителната мрежа от повреди вследствие на до момента с тях в област Перник. Дейностите са част от огромния план „ Живот за птиците “, изпълняван в партньорство с Българско сдружение за отбрана на птиците /БДЗП/ на територията на Западна България.

В хода на плана бяха осъществени теренни изследвания и бяха локализирани най-рисковите за птиците места по мрежата. След разбор на данните, в област Перник бяха разпознати 77 щъркелови гнезда, които съставляват опасност за живота на птиците и крият заплаха за пожари по електроразпределителната мрежа. ЧЕЗ Разпределение България ще обезопаси гнездата, като ще инсталира специфични платформи за тяхното покачване и ще сътвори сигурен дом за 77 двойки щъркели и техните дребни.

С цел да притегли публичното внимание към опциите за запазване на биологичното многообразие и възстановяване на градската среда, ЧЕЗ Разпределение провежда конкурс за рисунки върху разпределителни касети в Перник. Младите художници Вероника Милева и Бояна Несторова претвориха своите красиви планове, свързани с птиците и електроразпределителната мрежа, върху електроенергийните уреди в центъра на града.

Проектът „ Живот за птиците “, с публично наименование „ Опазване на застрашени типове птици посредством обезопасяване на рискови за тях въздушни електропроводи в предпазени зони от Натура 2000 в Западна България “, LIFE16/NAT/BG/000612, e с бюджет 2,65 млн. €. ЧЕЗ Разпределение влага в него над 800 хиляди евро, както и човешки запас за неговото осъществяване. Финансиране от 1.85 млн. евро е обезпечено от Европейската комисия по стратегия LIFE на Европейския съюз.

Проектът ще се осъществя до 2022 година, като до тогава компанията ще конфигурира 4000 защитни и 3600 маркиращи уреди на рискови стълбове и ще инсталира 900 платформи, с цел да могат птиците да гнездят безвредно върху детайли от електроразпределителната мрежа.

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР