Четвъртото издание на Национална изложба “Тенец” ще се проведе в

...
Четвъртото издание на Национална изложба “Тенец” ще се проведе в
Коментари Харесай

Четвъртото издание на Национална изложба “Тенец” ще се проведе в Монтана

Четвъртото издание на Национална галерия “Тенец” ще се организира в Монтана, оповестиха от локалната администрация. От 21 до 29 септември 2021 година ще се одобряват произведения за присъединяване в биенале “Тенец”, която е отдадена на Йордан Радичков. Затова и най-високото отличие - Наградата на името на Йордан Радичков, е в размер на 2000 лева Тя ще бъде присъдена на творба, отдадена на творчеството на Радичков и пропита от духа на Северозапада.
Статутът планува присъждането на четири равностойни награди във всеки раздел на биеналето - живопис, графика, статуя и приложни изкуства. Тези награди са в размер 1000 лева На същата стойност е и премията на Съюза на българските художници. Освен това ще бъде отличен и млад създател /до 30 г./, който ще получи парична сума от 500 лева от съдружие „ Приятели на Радичков “.
За присъединяване в биеналето се одобряват произведения, основани през последните 3 година Изрично е условието да не са взели участие и награждавани в други изложения и състезания. Авторите могат да показват до три творби от всеки раздел.
Изложбата с отличените произведения ще бъде открита на 4 октомври 2021 година в художествена изложба „ Кирил Петров” (раздел „ Живопис”) и в експозиционна зала „ Кутловица” (за раздели „ Графика”, „ Скулптура” и „ Приложни изкуства”).
Националната галерия биенале „ Тенец” се организира от 2014 година Тя се провежда от Община Монтана в партньорство със Съюза на българските художници /СБХ/, Художествена изложба „ Кирил Петров “ - Монтана, Представителството на СБХ - Монтана, Дружеството на художниците „ Тенец” - Монтана. В предходните му 3 издания са взели участие общо над 350 образни актьори. Общата стойност на творбите, зачислени във фонда на галерията след трите извършени издания на биеналето, е към 50 000 лева, изчислена съгласно цената, посочена във формулярите за присъединяване от самите създатели. Сред тях са творби на емблематични за страната ни създатели.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР