Четвъртокласниците ни имат добри умения да четат и да разбират

...
Четвъртокласниците ни имат добри умения да четат и да разбират
Коментари Харесай

Четвъртокласниците четат и анализират добре

Четвъртокласниците ни имат положителни умения да четат и да схващат разнообразни по тематика текстове, демонстрират резултатите от интернационалното проучване PIRLS 2016.

Българчетата заемат 14-о място измежду връстниците им в 50 страни. На първо място са руснаците, а след нашите деца в класацията се подреждат страни като Съединени американски щати, Германия, Франция, Италия, Дания и Холандия.

За България присъединяване в проучването са взели 4281 възпитаници от 153 учебни заведения, като междинната им възраст е 10,8 година и включва с изключение на разнообразни проби по тема, само че и по какъв начин децата ги схващат и интерпретират.

Това е най-хубавото достижение за българските възпитаници в проучването, което се организира през пет години от 2001 година насам, заяви шефът на Центъра за оценяване в предучилищното и учебно обучение към МОН Неда Кристанова.
Това са и най-хубавите резултати измежду останалите интернационалните проучвания за достиженията на учениците ни. В напредналото ниво на проучването попадат 17% от българските четвъртокласници, при междинен резултат за 50-те страни 10%. Учениците, които се оправят с четенето на ниско ниво, у нас са едвам 5%.

Изследването сочи факторите, които въздействат върху достиженията по четене са фамилната среда, посещаването на детска градина, образователната среда и отношението към четенето.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР