Четвъртият кабинет на нидерландския министър-председател Марк Рюте, който трябва да

...
Четвъртият кабинет на нидерландския министър-председател Марк Рюте, който трябва да
Коментари Харесай

В четвъртия кабинет на Рюте почти половината министри ще са жени

Четвъртият кабинет на нидерландския министър-председател Марк Рюте, който би трябвало да постави клетва на 10 януари, ще има 29 ресора, 14 от които ще бъдат поети от дами, съобщи ДПА.

Имената и длъжностите на членовете на кабинета ще бъдат оповестени в неделя от четирите партии, влизащи в съдружното държавно управление на Рюте.

За министър на правораздаването и сигурността е готвена родената в Анкара Дилан Йешилгьоз-Зегериус. Сега на 43 години, тя е пристигнала в Нидерландия като дете. Тя беше номинирана от десноцентристката Народна партия за независимост и народна власт, на която е член и самият Рюте.

Настоящият министър на вътрешните работи Кайса Олонгрен ще стане министър на защитата.

Политикът христиаяндемократ Вопке Хукстра ще е новият първи посланик.

Предишният му пост на финансов министър ще бъде стихотворец от някогашната външна министърка Сихрит Каах от социалнолибералната партия " Демократи-66 ". Каах подаде оставка от последния си пост след безредното отдръпване през септември на нидерландските войски от Афганистан.

След най-продължителните съдружни договаряния в нидерландската история четирите ръководещи партии, които съставяха остарялото държавно управление, както и идващото, показаха съдружното си съглашение през декември.

Партиите се съгласиха да влагат милиарди в битката против климатичните промени и да реформират жилищната и обществената политика.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР