Четиринадесет неправителствени организации внасят днес предложение в Министерство на здравеопазването

...
Четиринадесет неправителствени организации внасят днес предложение в Министерство на здравеопазването
Коментари Харесай

14 НПО призоваха за гражданско участие в заседанията на Националния съвет по наркотични вещества

Четиринадесет неправителствени организации внасят през днешния ден предложение в Министерство на здравеопазването и в Националния съвет по наркотични веществa, в което оферират съответни юридически благоприятни условия за влизането на представители на гражданското общество и специалисти в съвещанията на Съвета.

Представителите на неправителствени организации, работещи в тази област, смятат, че ангажирането на обществеността в проблемите на образуването на националната политика във връзка с наркотичните субстанции може доста да се усъвършенства без вложението на спомагателни запаси.

Внесените оферти са за два разновидността на нормативни промени, които да дадат опция за присъединяване на неправителствени организации, лечебни заведения или други структури в работата на НСНВ.

" Това се постанова, тъй като на практика липсва информация за обсъжданите от него тематики, взетите решения, извършените полемики и позициите на неговите членове по настоящите тематики, свързани с наркотичните субстанции. Така се лимитира взаимоотношението на този орган с гражданското общество, професионалната общественост и законодателната власт, при което той постоянно бива „ прескачан “ при вземането на решения от неговата подготвеност. Тази необщителност на НСНВ не способства за ефикасна национална политика във връзка с битката със злоупотребата с наркотични субстанции. За постигането на по-добра политика, присъединяване на гражданското общество е мощно застъпено в дневния ред на институциите на Европейския съюз. " - разясниха от Фондация „ Инициатива за здраве “.

В рамките на интернационална самодейност за повишение на гражданското присъединяване в политиката по опиатите в страните от Европейски Съюз Фондация „ Инициатива за здраве “ и Движение „ Промена “ са провели изследване измежду Неправителствени организации, работещи в областта на наркотичните субстанции, за опита им на взаимоотношение с Националния съвет по наркотични субстанции (НСНВ), както и техните потребности и настройки за по-активно гражданско присъединяване в работата му.

Проучването е извършено в интервала 1-30 март 2018 година Въпросникът е публикуван до 27 организации, като 20 са се присъединили в изследването. 14 от организациите дефинират обсега на активността си като народен, три работят на равнище София, а четири са с обсег регионален град.

30% споделят, че са проучвали дейностите на Националния съвет по наркотични субстанции в региона на противодействието на разпространяването на опиати и наказателната политика в областта на опиатите, като това са най-вече гражданските организации, работещи в областта на демокрацията и гражданското присъединяване.

Останалите 70% от анкетираните споделят, че имат единствено най-обща визия за дейностите на НСНВ.

14 от 20 организации се затрудняват да посочат съответни решения на НСНВ, взети в последните две години. Цитираните решения се отнасят до основаване на работни групи по съответни проблеми.

100% от организациите, взели участие в изследването, са на мнение, че взаимоотношението с НСНВ е мъчно и тромаво (понякога посредством открити писма и говорене през медиите) и липсва противоположна връзка за това какво се случва с предоставените мнения и претенции.

Въпреки това гражданският бранш остава деен и продължава да търси благоприятни условия за градивен разговор с институцията. Това са декларирали 100% от интервюираните представители на гражданските организации.

Нито една от организациите не е взела присъединяване в разписването и оценката на Националната тактика за битка с опиатите 2014-2018 година Две от гражданските организации са изпратили мнения по плана на тактиката в интервала на нейното обществено разискване, само че те не са взети поради.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР