Четирима от най-успешните и влиятелни български предприемачи се срещнаха със

...
Четирима от най-успешните и влиятелни български предприемачи се срещнаха със
Коментари Харесай

Тайните на успешния бизнес модел разкриват предприемачи пред студенти от Американския университет

Четирима от най-успешните и авторитетни български бизнесмени се срещнаха със студенти от Американския университет в Благоевград. Христо Попов, Светозар Георгиев, Христо Бояджиев и Борис Колев описаха пред младежите за своя опит в стартирането на разнообразни бизнес хрумвания, дадоха им насоки и препоръки. Събитието StartUP conference се провежда всяка есен от студентската организация StartUP@Blagoevgrad и има за цел да промотира и развива предприемаческия дух в района и в страната.

За поредна година start UP конференцията събра в Благоевград бизнесмени, студенти и запалянковци, които споделят общото предпочитание за развиване в предприемаческата сфера.

Елена Захариева, вицепрезидент на студентската организация StartUP Blagoevgrad: " Това, което се надяваме да реализираме посредством тази конференция е да вдъхновим младежите да се занимават с предприемачество и да видят триумфа на други хора, които са съумели да го реализиран в България и това по един или различен метод да ги стимулира да останат тук, да градят бъдещето си тук. Една от най-големите ми фантазии е някой ден да имам лична компания, по тази причина и за мен самата подобен вид събития са извънредно вдъхновяващи ".

Предприемачите са иноватори. Те са хора с задача да трансформират света и даже метода, по който мислим за избрани неща в него. Според Христо Попов, който има богат опит в корпоративния свят и 12 лични стартирани бизнеса, това е най-хубавата работа в света.

Христо Попов, бизнесмен: " Ако си музикант учиш музика, в случай че си състезател учиш спорт, а в нашия поминък правиш всичко. И в нашия поминък има нещо неповторимо, взимаме един чист лист хартия на който можеш да нарисуваш нещо. И хубавото е че няма с кой да се оправдаеш. Където и да си другаде можеш да кажеш тя не си свърши работата, той не си свърши работата. В нашия поминък сами сме си отговорни, ние си дърпаме конците, ние си носим кръста. Да де, обаче, в случай че успеем удовлетворението е голямо ".

Да започват личен бизнес е фантазия за доста младежи, само че пътят по никакъв начин не е елементарен, споделя Христо Попов и прибавя - всеки бизнесмен би трябвало да е подготвен да се провали, и то доста пъти.

Христо Попов, бизнесмен: " Всички бизнесмени имат единствено един зложелател и този зложелател са те самите. Според мен най-важното качество на бизнесмена е личния му темперамент. Не е какъв брой книги е прочел, не е какъв брой пари има, не какъв брой страхотни хрумвания има. Ако искаш да направиш нещо забавно в нашия поминък няма метод да не се провалиш веднъж, два пъти, три пъти. Ако тръгнеш да се проваляш единственото нещо, което ти би трябвало е темперамент. Така че моето откровено благопожелание към тези младежи е да имат яка гърбина. Ако имат яка гърбина нищо не може да ги уплаши ".

Сред лекторите на start UP конференцията беше и Светозар Георгиев – някогашен ученик на Американския университет. Георгиев в софтуерен бизнесмен и вложител, един от основателите на обучителната организация Telerik Академия, която предлага курсове по програмиране за възпитаници, възрастни и експерти. Пред студентите той описа за своите първи стъпки в сферата и посъветва младежите да не се отхвърлят и да имат вяра в концепциите си.

Светозар Георгиев, бизнесмен: " Да бъдат смели, да мечтаят, да употребяват времето до момента в който са в университетите, въобще до момента в който са млади, да градят връзки, знания, което ще им помогне супер доста по-късно и кариерно. Както и да употребяват тези знания, другарства за цялостен живот ".

А младежите в университета са цялостни с доста хрумвания и с огромни фантазии - да станат сполучливи, да допринесат за смяната в страната ни и в света.

Емилия Ширнян: " Просто гъмжи от хрумвания в каквито и да е насоки, постоянно си споделяме, в случай че имаме някакви хрумвания и се надявам в скоро време да стартираме да си ги осъществяваме, само че естествено би трябвало малко да поучим първо, да натрупаме опит и познания и след това да действаме ".

Георги Мусев: Моето мото в живота е „ запознавай се с нови хора, научавай се от техния опит и предавай това, което ти можеш да предадеш на тях “ - в действителност това е един продан на опит и връзка, което е доста значимо в днешно време за своето персонално развиване и развиването на останалите хора ".

От решаващо значение за хората, които имат предприемачески хрумвания, е да се срещат със съидейници, които могат да им оказват помощ посредством попечителство и препоръки.

кореспондент: Антония Сукалинска
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР