Четирима от моряците от кораба Рожен се върнаха в България.

...
Четирима от моряците от кораба Рожен се върнаха в България.
Коментари Харесай

Четиримата моряци от кораба “Рожен“ се върнаха в България, разказаха за военното положение

Четирима от моряците от кораба " Рожен " се върнаха в България. Те желаеха евакуация от израелското пристанище Ашдод поради напрегнатата конюнктура. Моряците кацнаха малко след среднощ на летище София с полет от Тел Авив, с няколко часа забавяне, откакто се наложи се да се върнат в Израел поради проблем със самолета. 
Прочетете още
Рутинният престой в израелското пристанище " Ашдод " се трансформира в призрачен сън за българските моряци, когато стартират да падат бомбите. Въпреки че пристанищните управляващи афишират едвам първа степен на заплаха за врата, въпреки всичко ги инструктирали какво да вършат, в случай че има заплаха.

" Когато чуем сигнал, това са сирени сходни на нашите тук, да се евакуираме ниско долу в машинното поделение на кораба или в посочения от тях близо до кораба с размерите на дребен резервоар 20 футово бетонно помещение като вид леговище или шелтър ", сподели Стойчо Ангелов, старши помощник-капитан.



Стойчо Ангелов споделя, че виждали по какъв начин бомбите минавали над пристанището, а някой падали на към 200 метра от тях.

" Сваляха ги сполучливо. Чувахме гърмежа, в действителност се чуваха наоколо мощни гърмежи. Чуваха се и тътените от огромните бомби, които падаха в Газа и в Ашкелон в региона на линията ", сподели още Ангелов.

Опасно било на кораба в пристанището, рисков бил и пътят до дома. Най-критичен бил моментът, в който той и сътрудниците му трябвало да се придвижат от пристанището до летището. Когато самолетът изхвърчал, се успокоили, че към този момент са в сигурност, само че насладата им била къса.

" Самолетът пропадна и се оказа, че нещо в рулевата му система се е развалило и ни върнаха назад и отново кацнахме в Тел Авив. За повторно стиснахме зъби, тъй като си писахме с сътрудниците, че още веднъж е имало сирени за бомбена офанзива към пристанището ", разяснява морякът.

Въпреки компликациите моряците ни към този момент се прибраха и са признателни, че са живи.

" Изплашихме се в действителност. Имаше страшни моменти. Важното е, че сме живи и здрави. Не беше леко. "

" Относно нашето репатриране от кораба най-много да благодаря на сътрудниците ви от Българска национална телевизия, тъй като когато се свързахме отреагираха стремително от вашия екип. "

А за прибралите се моряци остава единствено да прегърнат околните си и да се молят сътрудниците им на кораба също да се завърнат.

" Ще отида на църквата да запаля по една свещ за всичките, които са там сега.

-В моряшката черква, нали?

-В " Свети Николай ", да. "

Корабът " Рожен " към момента е в израелското пристанище " Ашдот ". По информация от Параходство " Български морски флот " плавателният съд се чака да отплава идната седмица, съобщи Българска национална телевизия. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР