Четирима кандидати са подали оферти за управлението на 67 милиона

...
Четирима кандидати са подали оферти за управлението на 67 милиона
Коментари Харесай

Четирима кандидати искат да управляват фонд за рисков капитал от 67 млн. лв.

Четирима претенденти са подали предложения за ръководството на 67 милиона лв. за дялови вложения във високотехнологични и новаторски компании. Това оповестиха от " Фонд управител на финансовите принадлежности в България " (ФМФИБ), прочут като фонда на фондовете, който ръководи европейски средства за към един милиард лв. за дялови вложения.

Това е вторият дялов инструмент, който се финансира със средства от оперативна стратегия " Иновации и конкурентоспособност ". За този фонд се дават 47.1 млн. лева, а останалите средства до 67 млн. лева би трябвало да бъдат набрани от частни вложители.

Процедурата за избор на управител за ръководството на Фонда за рисков капитал стартира през май.

В избрания краен период за подаване на документи - до 25 юни са получени общо четири заявки за присъединяване.

Едното е на обединяване " Морнингсайд Хил " ДЗЗД, в което влизат - Павел Велков, Екатерина Велкова, Тодор Мутафчийски, Делян Ганев и " Дунавски Консулт " ЕООД.

Другият претендент е " Опортюнити Кепитал Мениджмънт ", с участници в обединяването - Билян Балев, Стефан Василев, Елеонора Соколарски, Матиас Колан, Лукас Хулсман.

Третият претендент е " Болкан Кепитъл Венчърс " ДЗЗД, в което вземат участие Александър Ников, Велин Кираджиев и Иван Грънчаров.

Последният претендент е " Обединение Блек Пийк Венчърс ", с участници - Константин Петров, Златолина Мукова, Александър Терзийски, Йордан Зарев, Ивайло Господинов, Росен Иванов, Кирил Иванов и Ангел Стефанов.

Предстои Фондът на фондовете да извърши инспекция на заявените условия и първичен асортимент на претендентите.

Основна тежест при оценяването на деклариралите предпочитание за присъединяване в процедурата претенденти ще има опита в подобен вид дялово вложение и привличане на частно финансиране от професионални вложители.

Кандидатите ще би трябвало да обезпечат частно съфинансиране, възлизащо на най-малко 30% от общия размер на вложенията в крайни получатели.

Фондът на фондовете дава на бъдещия медиатор алтернатива за подсигуряване на нужното съфинансиране, както на равнище фонд, по този начин и на равнище краен адресат, с което се дава еластичност на фонд мениджъра при набирането на частния запас.

Ще се правят оценка също и бизнес проекта, организационната конструкция и системите за надзор.

Очаква се общо средствата от общественото и частно финансиране да надвишат 67 милиона лв.. Средствата са предопределени за дялови вложения във високотехнологични и новаторски дребни и междинни предприятия в ранен стадий на развиване. Размерът на вложенията ще е в диапазон от 1.5 до 7 милиона лв..

Специфично условие към евентуалния фонд управител е даването на стратегическа поддръжка и менторството на фирмите, в които влага. По този метод, Фондът за рисков капитал ще подкрепи развиването на българската стопанска система, повишавайки конкурентоспособността на локалните компании и подобрявайки корпоративното им ръководство и потенциал, е посочено в известието.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР