Четирима души се простиха с живота си заради полицейска протекция

...
Четирима души се простиха с живота си заради полицейска протекция
Коментари Харесай

Три катастрофи, в които загина и последната надежда в МВР

Четирима души се простиха с живота си поради полицейска защита на безотговорни водачи

Три жестоки произшествия в последните месеци извадиха на ярко неефективния надзор на сигурността по пътищата, както и чадъра над безотговорни, само че платежоспособни водачи. Някои политически сили и прокуратурата се активизираха незабавно да приказват за смяна в законодателството, а основният прокурор Иван Гешев не пропусна да си направи пиар, срещайки се с близки на жертви на произшествия, написа Доротея Дачкова в коментар за вестник.

В злополуката на бул. " Черни връх " в София на 5 юли починаха 2 девойки, имали нещастието да са на тротоара, до момента в който Аудито на Георги Семерджиев прелита край тях със 151 км/ч. На 25 септември на Околовръстното на София почина френски жител. И в този случай водачът Димитър Любенов кара с доста над позволената скорост след приложимост на алкохол и опиати. Третата злополука е от Шумен. Тя се случи 3 дни след тази на Околовръстното - на 28 септември, на кръстовище в центъра на града. При нея почина 22-годишно момиче, а 18-годишният лидер Жечко Кюркчиев е карал с доста висока скорост. И тук въпросителните не са малко. Колата на Кюркчиев мистериозно изгоря на паркинг на Министерство на вътрешните работи, а в началото оповестената за позитивна проба за опиати на младежа се оказа негативна. В последна сметка следствието бе конфискувано от Шумен и поверено на Софийската градска прокуратура и националното разследване, които работят и по другите две произшествия.

Делото " Семерджиев " към този момент е в съда и даже потегли всъщност тази седмица с първите разпити. Съдебната зала подсигурява гласност, каквато по останалите две каузи към момента нямаме. Ако проверяващите работят и по тях със същото движение, би трябвало също скоро да ги забележим импортирани в съда.

Семерджиев дава отговор пред съда за 5 закононарушения - с изключение на причиняване гибелта на двете жертви за шофиране след приложимост на опиати, за владеене на метаамфетамин, за потребление на подправена шофьорска брошура и подправени регистрационни табели. Ако виновността му се потвърди, го заплашват до 20 години затвор. Освен това околните на Хариет Стефанович - едно от починалите девойки, предявиха 5 цивилен желае против подсъдимия за общо 1,25 млн. лева, които съдът одобри да прегледа редом с наказателния развой. Близките на другата жертва - Христина Дилева, не предявиха искове за вреди, само че също встъпиха в процеса като цивилен обвинители - т.е. те ще пазят обвиняването наедно с прокурора.

Неотдавна прокуратурата описа какво е открито по делото - на 5 юли Семерджиев карал джипа си " Ауди " след приложимост на метаамфетамин. Летял със 166 км/ч в региона на хотел " Хемус ". В барчето сред двете предни седалки на колата държал 0.65 г метаамфетамин. Навлязъл с тази висока скорост в кръстовището на алено, при което челно блъснал такси. Нито таксиметровият водач, нито Семерджиев имали техническа опция да спрат. След удара джипът се отклонил напред и надясно и със скорост от 151 км/ч блъснал първата пешеходка, намираща се на бордюра. След това джипът се блъснал в металната структура на асансьора за метрото и се раздрал. Предната му част с към 60 км/ч блъснала втората пешеходка. Двете млади дами починали на място.

На видеозаписите се вижда, че 17 секунди след злополуката Семерджиев излиза през предната дясна врата на колата и бяга. В джипа остават телефони, ключове, дясната му маратонка. Стъписващ подробност е, че по облеклата на Семерджиев е открита ДНК от двете жертви. Не тъй като е опитал да помогне, а тъй като е пипнал изцапаната си с кръв кола и по-късно се е избърсал в дънките си, изясняват проверяващите.

Първото съвещание на делото всъщност мина в понеделник. Прелюбопитни показания даде някогашната полицайка Симона Радева, за която проверяващите настояват, че е открито, че е помогнала на Семерджиев да се укрие в жилището си след злополуката. Жената призна, че е помогнала на Семерджиев да се укрие, като му е занесла стълба, с цел да влезе в дома си без ключове. Радева не е привлечена към наказателна отговорност. Тя твърди, че е мощно да се каже, че познава Семерджиев. А ние няма по какъв начин да не се запитаме - в случай че за незадълбочен прочут е склонна да разнася стълба измежду нощ, без да го разпитва за какво, какво ли е правила за приятелите си?!

" Радева споделя, че инцидентно познава Семерджиев от една инспекция. Служителите на автомивката (неговата автомивка, б.а.) декларират, че тя всеки ден е била там, имали са я за началник. Включително един от очевидците съобщи, че доста постоянно клиенти са плащали на нея. Ако се познаваме инцидентно, няма да знам къде живеете и няма да се возя в автомобила ви. Тя удостовери, че се е возила няколко пъти в джипа му и че Семерджиев е доста добър водач ", уточни пред Нова тв юрист Пламен Димитров, който съставлява околните на една от жертвите.

На мястото на злополуката необичайно се озова и шефът на софийската военна прокуратура Адалберт Кръстев. По неговите думи - по случайност.

В колата на Семерджиев са открити и полицейски лампи, употребени и преди злополуката. Установени са многочислени контакти със чиновници на Министерство на вътрешните работи, очевидно е имал лампите, споделят от прокуратурата. Всички чиновници на Министерство на вътрешните работи, които имат някакво отношение към случая, да вземем за пример спиралите го месец преди случая, са разпитани, изясни зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров. Отделно от делото за злополуката тече и следствие за полицейски чадър над Семерджиев, където се открива дали лица от Министерство на вътрешните работи са го покровителствали. " Там е много по-сложно следствието ", твърди Тодоров. Има следствие и за икономическата активност на Семерджиев. Проверява се каква активност са правили компаниите му, плащани ли са налози, има ли данни за пране на пари и по какъв начин той си е разрешавал високия стандарт на живот.

Полицаи има забъркани и в тази ситуация с злополуката на Околовръстното, за която е упрекнат Димитър Любенов. Оказа се, че 39-годишният мъж, който има общо 28 санкции за нарушение на разпоредбите за придвижване по пътя, е бил ескортиран от служители на реда, когато на 25 септември удари с поршето си със 195 км/час излизащ от локалното платно на Околовръстното на София " Форд ". Загина 64-годишен френски жител, а 62-годишната му жена се озова в болница с заплаха за живота. На Любенов беше повдигнато обвиняване за съзнателно причиняване на гибел, а не както за другите две произшествия - по несъобразителност. За съзнателно причиняване на гибелта на журналиста Милен Цветков е упрекнат и Кристиан Николов, само че към този момент 2 инстанции постановиха, че той е отговорен за по неволя действие. Полицаите бяха отстранени от служба, а прокуратурата предприе дейности против тях едвам преди дни. На Любка Гечева и Георги Малински от столичното 6-о Районно ръководство бяха повдигнати обвинявания. Срещу Марински има три - за рушвет, за несъблюдение на служебните отговорности и за това, че не е оказал помощ на потърпевши при злополука. Прокуратурата няма доказателства Гечева, да е взела участие във взимането на подкупа, по тази причина към нея няма предявено такова обвиняване. Тепърва ще забележим ще стигнат ли тези обвинявания до съда и дали ще устоят там. По-рано Министерство на вътрешните работи разгласи, че прокурор е отказал двамата да бъдат задържани. Прокуратурата отвърна, че това не е по този начин.

Преди дни съдът отхвърли молбата на Любенов да излезе от ареста. Съдията се стимулира, че не намира какъвто и да е аргумент за смяна на мярката, защото има задоволително данни, че обвиненият е съпричастен към злополуката и има действителна заплаха да извърши ново закононарушение. В определението си арбитър Тони Гетов се базира на експертиза, от която излиза наяве, че Любенов е използвал по едно и също време алкохол и кокаин и макар че е съзнавал в какво положение е, се е качил на колата и е карал със 195 км/ч. Освен това няма данни да се е опитал да предотврати случая, въобще не е натиснал спирачката и не е трансформирал траекторията на автомобила. " В последните две години е бил неведнъж наказван за превишена скорост, което демонстрира, че това не е изолиран случай ", уточни още съдът.

Съдът не се съгласи и с доводите на отбраната, че и служителите на реда, които евентуално са го ескортирали, носят виновност за злополуката, защото той е нараснал неведнъж скоростта, откакто те са спрели да карат след него. Пред съда Любенов се разплака и сподели, че желае да си види детето, че то постоянно боледува и не може да върви на детска градина, че майка му е болна от диабет и би трябвало да се грижи за нея. " Обвиняемият е трябвало да съобрази, че има болна майка и малолетно дете, преди да се качи на колата след приложимост на алкохол и опиати, а не в този момент да ги употребява като опрощение ", уточни арбитър Гетов. Апелативният съд удостовери определението му.

Напрежение сред Министерство на вътрешните работи и прокуратура имаше и по шуменския случай. И по него от дълго време проверяващите не са коментирали нищо.

Ще се потули истината за жестоката злополука от 28 септември, при която почина 22-годишната Светломира Станчева. Това чу основният прокурор Иван Гешев от шуменци по време на визитата си в града във връзка случая. Българска национална телевизия излъчи онлайн срещата на Гешев в края на октомври.

Тежкият случай стана на кръгово кръстовище в Шумен. Според обвиняването 18-годишният Жечко Кюркчиев е карал с " Волво " с 93,86 км/час при позволени 50, пренебрегнал е и разпоредбите за държание при приближаване на кръстовище. В момента Кюркчиев е под домакински арест, откакто се оказа, че първичната позитивна проба за опиати се оказа погрешна - младежът е карал " чист ". В общественото пространство циркулират информации, че момчето напълно не е инцидентно. Разследващите обаче до момента не са разгласявали той да е родственик на някой " специфичен ".

Служебният вътрешен министър Иван Демерджиев обвърза този случай с различен - за следствието за ловното стопанство " Паламара ". И изясни по какъв начин Министерство на вътрешните работи е събрало много обстоятелства по " Паламара ", когато наблюдаващ прокурор е бил командирован от Варна в Шумен. След това наблюдаващият прокурор е заменен и работата замира. " Има съображение окръжният прокурор да има, меко казано, недобри усеща към регионалния шеф на Министерство на вътрешните работи ", изясни Демерджиев. Той прикани основния прокурор Иван Гешев да инициира дисциплинарно произвеждане против подчинения си, в противоположен случай щял да сезира правосъдния министър. Нищо от това към този момент не се е случило.

Колкото до изгорелия джип от злополуката, експертиза е посочила, че той се е самозапалил. И това е прекомерно съмнителна случайност, като се има поради, че колата е прибрана на паркинг на Министерство на вътрешните работи по предписание на прокуратурата. Доказано е, че е от акумулатора, който е дал на късо, макар че пожарникарите са срязали двете клеми, а записите от камерите демонстрират, че никой не е доближавал колата. За случилото се с волвото се води настрана следствие.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР