Четирима души получиха шанс за нов живот след като близките

...
Четирима души получиха шанс за нов живот след като близките
Коментари Харесай

Шанс за нов живот: Четирима души получиха органите на изпаднала в мозъчна смърт жена

Четирима души получиха късмет за нов живот откакто околните на изпаднала в мозъчна гибел 48-годишна жена взеха благородното решение да дарят нейните органи и да дадат късмет за живот на други хора.

На 29 септември медицински екип от „ Св. Марина “ – Варна, с началник проф. доктор Вилиян Платиканов, открива донорската обстановка – пациентка с мозъчен кръвоизлив е в мозъчна гибел. В тежкия миг нейните близки вземат хуманното решение да дарят органите ѝ за трансплантация и да спасят човешки животи.

На 30 септември по искане на ИА „ Медицински контрол “ и със съдействието на Министерството на здравеопазването е проведен полет със аероплан „ Спартан”. Екипаж от състава на Военновъздушните сили на Българската войска извършва сполучливо задача по обезпечаване на въздушен превоз на два медицински екипа за експлантация на органите. Същият ден на 39-годишен пациент е трансплантиран черен дроб във Военномедицинска академия, а в МБАЛ „ Лозенец “ са присадени бъбреци на 39-годишна жена и 67-годишен мъж. По линия на съглашение за съдействие сред ИА „ Медицински контрол “ и Националната организация за трансплантация на Румъния, сърцето е предоставено на румънската страна, заради липса на подобаващи реципиенти у нас.

Министерството на здравеопазването и ИА „ Медицински контрол “ сервират откровени съболезнования към околните на дамата и благодарят за хуманния им жест. " Благодарност изричаме и на екипите на лечебните заведения, ЦСМП – Варна и Военновъздушните сили на Българската войска, ангажирани в процеса по донорство и трансплантация. "
Източник: eurocom.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР