Четирима членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат

...
Четирима членове от Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет предлагат
Коментари Харесай

Прокурори от ВСС: Като че ли Гешев говори като мутра

Четирима членове от Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет оферират за повторно предварителното освобождение на основния прокурор Иван Гешев. Под предлагането са се подписали Георги Кузманов, Йордан Стоев, Калина Чапкънова и Гергана Мутафова, които бяха част от шестимата прокурори, внесли  на 12 май.

Налице са нови условия, което допуска да бъде внесено второ предложение, а четиримата членове на Прокурорската гилдия показват кои са те:

На първо и на последно място най-общо се акцентира когато той сподели, скъса и изхвърли демонстративно оставката си.

В предлагането написа: " В общественото си изказване, разяснявайки страната, в която живеем, опорките и хибридните офанзиви против Прокуратурата, основният прокурор господин Гешев сред 31 мин. и 35 мин. съобщи "..между другото е ясно какъв е политическият отпадък в Народното събрание. Извинявам се за този израз.., съдейки от изказванията на някои, по този начин наречени политици.. " (изявление, съпроводено и с жест), "...и е време да бъде изметен този, както споделих политически отпадък.. "

Според прокурорите описаните дейности и най-много израза " политически отпадък " са в несъгласие с Кодекса за етично държание на българските магистрати и накърняват престижа на правосъдната власт. Действията на Иван Гешев скандализираха цялото общество и бяха възприети като несъответстващи на заеманата от него служба, което докара до негативна настройка по отношение на цялата правосъдна система и в частност Прокуратурата на Република България.

Представители на законодателната власт възприемат употребяваната лексика, интонация и жестове на основния прокурор като " мутренски и непристойни " и се дефинират като " закана с прям рекет по отношение на политическата система ",  посочват прокурорите и като доказателство ползват линк към изявление на Христо Иванов от ПП/ДБ във в. Дневник от 19 май.

С приложение на изявление на Тома Биков от ГЕРБ за уеб страницата " Епицентър БГ " от 19 май, прокурорите акцентират, че други представители на законодателната власт одобряват, че заканите за " политическия отпадък " приказват, че са държани съзнателно по този метод, с което прокуратурата се намесва директно в политиката.

Четиримата членове на Прокурорската гилдия още веднъж акцентират, че Иван Гешев показва държание, което е в несъгласие с въведените стандарти в Кодекса за етичното държание на българските магистрати, а всичко изложено потвърждава това.

Прокурорите оферират на пленума на Висшия правосъден съвет:
Да откри съображение за предварително освобождение на Иван Стоименов Гешев от длъжността " основен прокурор ", а точно: дейности, които накърняват престижа на правосъдната власт- член 129 ал.3 т.5 предл. Последно от Конституцията на Република България. Да предложи на Президента на Република България предварителното освобождение на Иван Стоименов Гешев от длъжността " основен прокурор ".  Висш съдебен съвет ще изслуша Гешев и Сарафов в четвъртък
Висш съдебен съвет ще изслуша Гешев и Сарафов в четвъртък

За сигнала против основния прокурор и настояването за оставката му
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР