Четирима български астрономи заминаха за Мексико, за да наблюдават пълното

...
Четирима български астрономи заминаха за Мексико, за да наблюдават пълното
Коментари Харесай

Българи наблюдават пълно слънчево затъмнение. Кои са те? ВИДЕО

Четирима български астрономи отпътуваха за Мексико, с цел да следят цялостното слънчево затъмнение. Те имат няколко научни задания.
Един от астрономите, които ще следи явлението, е шефът на Националната астрономическа обсерватория " Рожен " доктор Никола Петров. На 8 април Луната ще застане на линията сред Земята и Слънцето и ще може да се следи от територията на Мексико и част от Съединените щати. За към четири минути ще настане мрак денем и е доста евентуално по това време да се види даже комета.

Пълните слънчеви затьмнения се случват относително постоянно, само че е мальк коридорът от земната повърхнина, от който могат да се следят.
 
Какви задания ще следят нашите астрономи, чуйте от доктор Никола Петров във видеото на GlasNews.bg: 
 

 
" Лунния диск закрива слънчевия и се получава затъмнение. На процедура денем е допустимо да се виждат даже по-ярки звезди. В случая ще има по-ярки планети, които ще могат да се виждат. “, показа още пред GlasNews.bg астрономът доктор Никола Петров.

" Задачите са ни свързани с това да определим структурата на слънчевата корона, разпределението на свободно движещи се електрони в слънчевата корона, евентуалновзаимодействието на слънчеви протуберанси със заобикалящата ги среда ", посочи шефът на обсерваторията.

Последното цялостно сльнчево затъмнение, следено от България, беше през 1999 година, а идващото, което ще може да се види от територията на нашата страна ще е през 2081 година.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР