Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по европроектОбщо 56

...
Четириетажната сграда с 28 апартамента е построена по европроектОбщо 56
Коментари Харесай

Близо 60 русенци в нужда са настанени в модерни социални жилища

Четириетажната постройка с 28 жилището е издигната по европроект

Общо 56 русенци без дом, многодетни родители и самотни майки с деца с увреждания, живеят в съвременни обществени жилища в Русе.

Четириетажната постройка с 28 жилището е издигната по европроект " Изграждане на обществени жилища за настаняване на лица от малцинствени групи от популацията и обществено слаби лица, които не могат да се употребяват от изискванията на жилищното настаняване на Община Русе ", финансиран по оперативна стратегия " Региони в напредък " 2014-2020 година. Стойността му е 1,9 млн. лв., изясни за Българска телеграфна агенция Таня Тодорова - шеф на общинския отдел " Образование, спорт и юношески действия " в Русе.

Всяко от жилищата разполага със независим хигиеничен възел, а някои от тях и с тераса. Има обезпечени мебели, кревати, както и кухненско обзавеждане - готварска печка, ледник. Отоплението и горещата вода се обезпечават от три източника - газ, ток и лична слънчева система, чиято цел е да понижи разноските за електричество.

Задължително изискване е потребителите на услугата да нямат лично движимо или недвижимо имущество и да имат приход на член от фамилията под размера на линията за беднотия за страната, избран с акт на Министерския съвет, месечно през последните дванадесет месеца, както и сегашен адрес - най-малко една година на територията на община Русе. Те би трябвало да бъдат стимулирани също да стартират работа или към този момент да работят на територията на община Русе.

Идеята на услугата " Социални жилища " е с изключение на да обезпечи заслон и естествени условия за живот на преференциални цени за уязвими, малцинствени и обществено слаби групи от популацията, само че и достъп до здравни услуги и до пазара на труда

За задачата община Русе работи и по европроект " Интегрирани ограничения за обществено и просветително включване на уязвими групи на територията на Община Русе " по оперативните стратегии " Развитие на човешките запаси " и " Наука, обучение и образован напредък ", който подкрепя даването на интегрирани услуги - обществено и просветително включване и достъп до здравни грижи. Той е на стойност 371 444,86 лв. и е със период до края на юни идната година, изясни Радостина Пейкова - шеф на общинския отдел " Здравни действия ".

Настанените консуматори заплащат месечна такса в размер на 20 лв. на член от фамилията, както и употребяваните комунални разноски. Договорите с утвърдените консуматори се подписват за година, като има опция за увеличение на интервала, само че за не повече от три години.

Първото семейство е настанено в края на предходната година. Досега през " Социалните жилища " са минали общо 20 фамилии, общо 77 лица. Шест фамилии са напуснали, откакто са намерили жилище и работа посредством оказаната поддръжка по плана. Тодорова изяснява, че не са имали съществени проблеми с настанените фамилии, част от които са от малцинствата.

В модерната жилища постройка има към момента свободни жилища, като общината набира претенденти за тях. По думите на Тодорова част от живеещите към този момент имат и работа, което е едно от изискванията, а децата им посещават детски и образователни заведения. Петима души работят като санитари и общи служащи в Университетската болница " Канев ", която е сътрудник по плана. Има и майки, които се занимават с надомна работа към неправителствена организация, която също е сътрудник по плана.

Според Таня Тодорова изгодите от плана за потребителите не са малко. От една страна те получават поддръжка по какъв начин да провеждат фамилния си бюджет и да го разходват вярно, а от друга - да получат поддръжка при развъждането и възпитанието на децата си. Общината се старае да ги стимулира, с цел да се интегрират.

В плана са включени сътрудници от разнообразни неправителствени организации и институции. Много е значимо, че с потребителите на услугата се работи в детски и образователни заведения. Тодорова изясни, че планът демонстрира посоката на тези фамилии по какъв начин да се осъществят в обществото. По думите ѝ към този момент има родители, които са трайно на работа, а децата им посещават постоянно учебно заведение.

Тодорова показва, че Русе е една от първите общини в страната, която е съумяла да реализира в период плана за създаване на обществени жилища.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР