Четиридневните работни седмици придобиват все по-голяма популярност в редица компании

...
Четиридневните работни седмици придобиват все по-голяма популярност в редица компании
Коментари Харесай

Грешките, които могат да провалят четиридневната работна седмица

Четиридневните работни седмици получават все по-голяма известност в редица компании по света, само че вярното им въвеждане може да бъде същинско предизвикателство. Кой работен ден би трябвало да стане почивен? Може ли вашата компания да реализира задачите си и да обезпечи на положително обслужване на клиентите в границите на четири работни дни? Какво следва, в случай че проектът се провали? Връщането към пет работни дни може да бъде доста мъчно и даже може да накара някои чиновници да изоставен работа.

Преди да извършите огромната смяна към четиридневна работна седмица, би трябвало да вземете поради няколко евентуални неточности, които могат да провалят проектите ви:

Въвеждате смяната прекомерно бързо и на всички места

Вместо да пренасочите цялата компания към нов работен график, започнете с тестване на новия метод, поучава Джо Санок, създател на „ Thursday Is the New Friday “. „ Опитайте разнообразни модели в разнообразни отдели “, споделя той. „ Може би един екип ще почива в четвъртък следобяд, а различен в петък. Разберете кой е най-хубавият модел за вашата организация и промишленост “, прибавя Санок

В идеалния случай фирмите би трябвало да тестват концепцията за най-малко две тримесечия, счита той. Компаниите могат също по този начин да улеснят въвеждането на новите модели на работния развой, като одобряват правила за работни дни без срещи или имейли, което да разреши на чиновниците да правят целенасочена работа или да имат по-гъвкаво работно време.

Не оптимизирате работния развой

Преди да преминете към съкратена работна седмица, проучете систематичните фактори, които акцентират потребността от сходна смяна, споделя Андрю Филев, създател на платформата за ръководство на планове Wrike.

„ Компаниите, които редуцират работното време на чиновниците, без първо да усъвършенстват успеваемостта, са обречени на неуспех в тази самодейност “, споделя той. „ Ако чиновниците отделят еднообразно време за всяка задача и среща, по-кратката седмица единствено ще ги накара да бъдат онлайн през дадения им почивен, с цел да компенсират изгубеното работно време “, твърди Филев.

Ако желаете да въведете четиридневна работна седмица, може да ви се наложи да въведете и нови работни системи. Например, преди десетилетия разработчиците на програмен продукт възприеха по-гъвкав работен развой. „ Те съумяха да създадат повече за 40-часова работна седмица, в сравнение с преди този момент реализираха 80 часа “, споделя Филев. „ Ако вашата тактика за съкратена работна седмица се концентрира върху основаването на по-здравословен баланс сред работата и персоналния живот за вашите чиновници, като в същото време с това желаете да поддържате висока продуктивност, би трябвало да помислите за усъвършенстване на процесите “, прибавя той.

Не давате приоритет на прозрачността

Когато компанията за маркетингови изследвания Alter Agents е въвела четиридневна работна седмица, тя не е оповестила обществено тази смяна. Нещо повече, нейният създател и основен изпълнителен шеф Ребека Брук е считала, че в случай че клиентите на компанията не са наясно с обстоятелството, че компанията е минала към график с четири работни дни, това би било доказателство за триумфа на самодейността.

Този метод може да се е оказал неправилен, счита Санок. „ Не е належащо всички заинтригувани страни да вземат участие в решението, само че би трябвало най-малко да са наясно с прехода. Клиентите или хората, които са част от вашата верига за доставки, би трябвало да знаят за смяната, тъй като това може да повлияе на вашите периоди “, споделя той.

Когато предупреждавате клиенти, Санок предлага да кажете: „ Искаме да запазим, с цел да подсигуряваме качеството на услугата. За задачата ще пробваме четиридневна работна седмица “.

„ Мисля, че хората ще бъдат предразположени да възприемат положително тази смяна, когато знаят, че пробвате нещо ново. Прозрачността ще донесе по-бърза противоположна връзка, която можете да употребявате, с цел да измененията работния развой, да се приспособите и да прераснете в нещо ново “, добави той.

Имате нереалистични упования

Преди да въведете четиридневна работна седмица би трябвало да имате ясна визия за това какво бихте желали да постигнете с тази самодейност и какво би я направило сполучлива. Например, един продавач може да има за цел да прави 40 позвънявания на седмица и да трансформира най-малко 10 от тях в действителни продажби.

„ По време на четиридневна работна седмица служителят може да има опция да прави единствено по 32 позвънявания и да притегля 8 клиента. Това може да докара до отчаяние и да накара някои хора в компанията да мислят, че новият график не работи “.  казва Санок.

По тази причина той поучава всяка седмица да организирате 15-минутна среща, на която да говорите за постигнатите резултати през четиридневната работна седмица. След това всеки месец организирайте едночасова среща, с цел да съберете данните.

„ На каква позиция се намираме, що се отнася до нашите цели? Под или над тях сме? Как да адресираме този резултат? “, са част от въпросите, които съгласно Санок би трябвало да зададете на срещата.

 „ В края на първото тримесечие съберете и трите отчета от месечните срещи и създайте отчет за най-хубавите практики “, поучава той.

Съкратената работна седмица е индикатор за доверие в екипа, споделя Том Капорасо, галвен изпълнителен шеф на Clarus Commerce, чиято компания е тествала самодейност, наречена „ летни петъци “, при която следобедите в последния ден от седмицата са били неработни. След нейния триумф през лятото, тя е станала непрекъсната част от графика на компанията.

„ Ние знаем, че те могат да свършат работата си в границите на четири цялостни работни дни и половин работен ден в петък “, споделя Капорасо. „ Стига да изпълнявате работата в период и да предоставяте на клиентите си обслужването, което чакат от вас, даването на няколко почивни часа преди уикенда няма да забави бизнеса ви “, твърди той.

Прекалявате с гъвкавостта

Ако вашата компания е в промишленост, в която би трябвало да сте разполагаем на клиенти пет дни в седмицата, може да не сте в положение да извършите един и същи ден почивен за всички чиновници. Вместо обаче да позволявате цялостна еластичност, при която хората могат да трансформират почивните си дни, по-добре е да се придържате към постоянен график, споделя Санок.

„ Мисля, че множеството хора биха предпочели да имат един и същи почивен ден всяка седмица, с цел да могат да възнамеряват дейностите си отвън работата, като воденето на деца на учебно заведение и прегледите при доктор. Ако почивният ден се мени, чиновниците могат да стартират да губят и ангажираност “, твърди той.

………………….

Стефани Воза за

Превод и редакция: Георги Георгиев
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР