Четири скандинавски авиолинии отменят от днес изискването за носене на

...
Четири скандинавски авиолинии отменят от днес изискването за носене на
Коментари Харесай

4 скандинавски авиолинии отменят от днес маските по време на полет

Четири скандинавски авиолинии анулират от през днешния ден условието за носене на маски по време на полети сред Дания, Норвегия и Швеция, съобщи ДПА, като отбелязва, че нивото на имунизация в страните от района е измежду най-високите в света. 

SAS, Norwegian, Flyr и Wideroe анулират строгите си условия за носене на маски по време на полетите. Маските обаче остават наложителни на полети към страни отвън района.  

В Швеция почти 81% от пълнолетното население към този момент е изцяло имунизирано против Covid-19, съгласно настоящите данни на Европейския център за надзор на болесттите. 

А в това време данните от изследване на университета в шведския град Умео демонстрира връзката сред имунизирането против Covid-19 и понижаването на риска от предаване на заболяването сред членовете на едно семейство. Те бяха представени от шефа на Националния център по заразни заболявания проф. Ива Христова като като образец за ефикасността на всеобщото имунизиране. 

Шведските учени са открили, че хората без имунитет против Covid-19 са в доста по-ниска заплаха от заразяване и хоспитализиране, в случай че повече членове на фамилията им са изцяло ваксинирани или  преболедували. Проучването е национално представително и е оповестено в медицинския вестник JAMA Internal Medicine, като са използвани данни от регистрите на няколко здравни и статистически служби.

Учените откриват, че при фамилии с 1 ваксиниран човек – останалите имат 45 – 61% по-малък риск от заразяване с Covid-19, без значение от броя на хората в семейството. В фамилии с 2 имунизирани души – неимунизираните им близки към този момент имат сред 75 и 86% по-малък риск от заразяване. Опасността от зараза е с до 91– 94% по-малка в фамилиите, където има трима ваксинирани членове. 

 
Неваксинираните с 11 пъти по-висок риск от гибел

 
Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР