Четири сдружения на съдии и прокурори в Европа обявиха в

...
Четири сдружения на съдии и прокурори в Европа обявиха в
Коментари Харесай

Европейски магистрати съдят ЕС, защото допусна Полша до милиарди евро

Четири сдружения на съдии и прокурори в Европа оповестиха в неделя, че са подали в Генералния съд на Европейски Съюз невиждан иск против Съвета на Европейски Съюз поради това, че утвърди - макар решението на Съда на Европейски Съюз - достъпа на Полша до средствата по Плана за възобновяване и резистентност. Това са съвсем 24 милиарда евро безплатни плюс 11.5 милиарда евро евтини заеми, до които под изискване. Те бяха блокирани, тъй като Съдът на Европейски Съюз подреди на управляващите във Варшава първо да възстановят независимостта на правосъдната система от политическа интервенция.

Генералният съд е част от Съда на Европейски Съюз и съгласно магистратите несъобразяването със правосъдното решение нанася вреди и на полската, и на европейската система за правосъдие.

Четирите организации са Европейската асоциация на съдиите, Асоциацията на европейските административни съдии, Съдии за съдиите и MEDEL - съдружие, представляващо европейски съдии и прокурори.

Съветът на Европейски Съюз реши през юни, че Полша може да получи средствата по своя План за възобновяване, стига да извърши избрани основни пунктове, в това число да реформира противоречивия режим за санкциониране на съдии. Варшава още не е почнала да получава парите, само че магистратите нападат самия проект това да се разреши.

Съдът на Европейски Съюз, пишат четирите организации, " постанови неотложно да бъдат възобновени на постовете си полските съдии, наранени от противозаконните дисциплинарни процедури, а един от пунктовете планува въвеждане на процедура след повече от година и то с незнаен резултат ".

" Причината да се желае анулация на решението на Съвета на Европейски Съюз е да се обясни правилото, че решенията на Съда на Европейски Съюз по тематиката за независимостта на правосъдните органи би трябвало да бъдат изпълнени неотложно и напълно ", показват съдиите. " Решението на Съвета нарушава този принцип, защото няма цялостно - т.е. абсолютно - осъществяване на решенията на Съда на Европейски Съюз ", прибавят те.

Група адвокати, които подкрепят правосъдния иск, разясняват, че Европейската комисия и Съветът имат обвързване " да не употребяват решенията на Съда на Европейски Съюз като коз за пазарлък и да нагаждат разнообразни фактори съгласно политическите си съображения ".

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР