Четири римски меча на 1900 години, открити в пещера в Израел

...
Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.
Коментари Харесай

Регистрирайте се за научния бюлетин на Wonder Theory на CNN.

Археолози откриха четири римски меча и оръжие с дръжка, известно като пилум, датиращо от преди 1900 години в пещера близо до брега на Мъртво море в Израел.

Рядкото скривалище с оръжия е намерено в природния резерват Ен Геди, запазено в дървени и кожени ножници, според изявление за пресата на Израелската служба за антики, публикувано в сряда.

Пилумът с дръжка (отгоре) и един от мечовете. Пилумът (отгоре) и един от мечовете. Дафна Газит/Израелски орган за антики

„Намирането на един меч е рядкост – значи четири? Това е мечта! Потъркахме очи, за да повярваме“, казаха изследователите.

Оръжията вероятно са били военна плячка, взета от римската армия от юдейските бунтовници, според авторите на изследователска статия, публикувана в сряда в книгата „Нови изследвания в археологията на Юдейската пустиня: Сборник на документи“.

Първото доказателство — пилумът и парчета обработено дърво, които се оказаха ножници — бяха открити случайно в изолирана и недостъпна пещера на скали от археолози, изучаващи фрагментарен надпис с мастило върху сталактит.

Археолозите Ория Амичай (вдясно) и Хагай Хамер (вляво) с един от мечовете. Археолозите Ория Амичай (вдясно) и Хагай Хамер (вляво) с един от мечовете. Амир Ганор/Израелски орган за антики

По-нататъшното разследване разкрива четири меча "в почти недостъпна цепнатина на горното ниво на пещерата", се казва в изявлението.

„Изключително добре запазените“ мечове са намерени заедно с парчета кожа, дърво и метал. Три от мечовете имаха железни остриета в дървени ножници и бяха с дължина 60-65 сантиметра (24-26 инча). Четвъртият беше дълъг 45 сантиметра (18 инча).

Амир Ганор (вляво), Ейтан Клайн (център-ляво), Ория Амичай (център-дясно) и Амир Ганор (вдясно). Амир Ганор (вляво), Ейтан Клайн (в средата вляво), Ория Амичай (в средата вдясно) и Амир Ганор (вдясно). Йоли Шварц/Израелски орган за антики

„Скриването на мечовете и пилума в дълбоки пукнатини в изолираната пещера северно от „Ен Геди“ намеква, че оръжията са били взети като плячка от римски войници или от бойното поле и нарочно скрити от юдейските бунтовници за повторна употреба“, каза Ейтан Клайн, един от директорите на проекта за изследване на пустинята на Юдея.

„Очевидно бунтовниците не са искали да бъдат хванати от римските власти да носят тези оръжия. Тепърва започваме проучването на пещерата и откритото в нея скривалище с оръжие, с цел да се опитаме да разберем кой е притежавал мечовете и къде, кога и от кого са били произведени“, добави той.

Допълнителни разкопки откриха бронзова монета „Бар Кохба“, датираща от 132–135 г. сл. н. е., вероятно датираща от мечовете, според съобщението за пресата. По това време бунтът на Бар Кохба, известен също като Втория еврейски бунт, видя евреите да се бунтуват срещу римското управление в района.

„Това е драматично и вълнуващо откритие, засягащо конкретен момент от времето. Не всички знаят, че сухите климатични условия в Юдейската пустиня позволяват запазването на артефакти, които не оцеляват в други части на страната“, каза в изявлението Ели Ескусидо, директор на Израелската служба за антики. „Това е уникална капсула на времето, в която има фрагменти от свитъци, монети от еврейското въстание, кожени сандали, а сега дори мечове в ножниците, остри, сякаш току-що са били скрити днес.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР