Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града

...
Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града
Коментари Харесай

Две дървета на около 60 години стопират експонирането на архелогически обект на над 2000 години във Варна

Четири пласта история разкриха варненските археолози в сърцето на града през 2019 година – древност, римско време, византийско и края на Османската империя могат да се видят в пространството известно като "градинката до ДЗИ ". Това е неповторим шанс както за археолозите, по този начин и за Варна и за България, счита археологът доц.д-р на историческите науки Валери Йотов от Регионален исторически музей-Варна. Най-доброто решение е там да се обособи един парк, който да демонстрира археологията.

Такова решение към този момент има, само че с цел да се осъществя плана би трябвало да бъдат отстранени две дървета, които са в разкопките. И макар, че позволение за отсичането им има още от 2019 година поради варненска политическа партия, която настройва обществеността това се бави.

Днес ръководителят на обекта доцент Йотов даде конференция на място с цел да изясни обстановката: "Със заповед на министъра на културата е разпоредено да продължат изследванията и да бъдат отстранени двете дървета. Обектът закупи значение освен за Община Варна, само че и за друга аудитория от цялата страна. Това е доста добър късмет за археологията на Варна и на България. В един жив град имаме една свободна повърхност, която е незастроена, което мъчно се случва в град като Варна. Този късмет да се разкрие тук архитектурна археологическа културна полезност, в тази ситуация крепостна стена от Югозападния бранш на античния Одесос, е добър шанс. Трябва да бъдат отстранени дърветата, с цел да продължим със идната стъпка за превръщането на зоната в отворен музеен обект, сходно на Римски терми. В зоната на архитектурните находки ще бъдат отстранени единствено две дървета, които са с компрометирана коренна система и може да са рискови за жителите. Ще се отстранен единствено дървета, които са "възседнали “ крепостната стена, останалата зеленина ще бъде непокътната. "

Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР