Четири пъти въоръжени мъже застрелват прословутия гангстер Джак Краката“ Даймънд.

...
Четири пъти въоръжени мъже застрелват прословутия гангстер Джак Краката“ Даймънд.
Коментари Харесай

Историята на Джак Краката, гангстерът от епохата на Сухия режим, който беше почти безсмъртен

Четири пъти въоръжени мъже прострелват прословутия разбойник Джак „ Краката “ Даймънд. И четири пъти Даймънд съумява да се отърве жив.

Той прави благосъстоянието си по време на Сухия режим в Съединени американски щати и, несъмнено, съумява да си сътвори врагове: Джак „ взима заем “ 200 000 $ от двама рекетьори, пръска парите на круиз до Европа и в никакъв случай не ги връща. Друг път пък прострелва мъж, тъй като се скарал с него.

Най-впечатляващото обаче е, че Даймънд заобикаля редица пъти от набези, в които се пробват да го убият – до момента в който шансът на гангстера най-сетне се изчерпва.

Джак Даймънд е роден на 10 юли 1897 година в семейство ирландски имигранти в Съединени американски щати, Той израства във Филаделфия, до момента в който фамилията не се реалокира в Бруклин след гибелта на майка му през 1913 година

Младежът се причислява към улична тайфа, наречена Хъдсън Дъстърс, а първото му стълкновение със закона идва още като младеж, когато краде от бижутер. В края на Първата международна война Даймънд още веднъж се оказва от неверната страна на закона – този път поради дезертьорството.

След престой в пандиза, стартира работа за гангстера Арнолд Ротщайн, индивидът, който уговаря мачове в шампионата по бейзбол Световните серии през 1919 година

Ходът на живота на Даймънд ще се промени през 1920 година, когато Забраната за алкохола влиза в действие. Той стартира да продава скрито, прилагайки същите умения, които беше употребил като разбойник: вместо да вари в секрети дестилерии, намира по-лесен метод да пробие в бизнеса с контрабандно пиянство – като просто отвлича камиони, който транспортират противозаконен алкохол. Жертвите на Даймънд не могат да отидат в полицията, несъмнено, което го оставя с безконечен ресурс от алкохол и никаки терзания.

 Womans-Holy-War

Краката бързо натрупва дълъг лист с врагове. През 20-те години на предишния век Ню Йорк се трансформира в контрабандната столица на страната и Даймънд желае парче от пая.

Само в Ню Йорк се появяват към 100 000 „ спийкизи “ барчета (тайни питейни заведения, в които се сервира контрабанден алкохол). И Даймънд ръководи един от тях.

Между набезите на камиони с алкохол, Даймънд измисля скица за поддържане на потока на алкохола: той купува пивоварната Barmann в Кингстън. Над земята тя наподобява празна, само че изпод гумен маркуч минава през съвсем километър градска канализация, с цел да достави бира до склад за бутилиране.

Когато федералните управляващи най-сетне разкриват пивоварната през 1931 година, те откриват 3000 бъчви бира и 41 000 бутилки. Те също по този начин намират толкоз доста пари, че нападението оказва се като „ изземването на милиони долари “.

Това е една от многото срещи със гибелта за Краката. По време на стрелбата, в която е погубен Джейкъб „ Малкият Оги “ Орген през 1927 година, Даймънд получава патрон в… крайници. През идващите няколко години се измъква от още две стрелби, които имат за цел да го оставят мъртъв.

Тези пари идват от двама видни рекетьори. Даймънд им даде обещание да употребява „ инвестицията “, с цел да стартира да внася медикаменти от Европа, само че когато се връща без медикаменти – и без пари – описът му с врагове се усили още повече.

 21Club

21 Club в Ню Йорк, който през Сухия режим е бил спийкизи бар

По време на възбраната спийкизи питейните заведения се къпят в кръв. Бутлегъри и гангстери се избиват между тях със едва внимание от страна на полицията.

На 26 декември 1925 година момчета, изпратени от Ал Капоне, убиват Ричард Лонерган, ирландски разбойник, дружно с няколко от хората му. Един вестник написа, че те „ срещат бърза гибел, откакто револверите стартират да гърмят “. Полицията арестува Капоне, само че в последна сметка приключва следствието си.

Краката също се оказва на неверния завършек на револвера няколко пъти. През лятото на 1929 година, до момента в който седи зад бара в клуба Hotsy Totsy, вади револвера си против трима мъже, които се осмеляват да спорят с него, и цялостни един от тях с патрони. След като някой прострелва двама очевидци, Даймънд се измъква от съда.

В последна сметка шансът на му ще се изчерпи. Но не и преди да избяга от гибелта половин дузина пъти.

На 12 октомври 1930 година гангстерът е отседнал в хотел Монтичело, когато в един миг двама разбойници нахлуват в стаята му и го прострелват пет пъти. Ранен, Даймънд изпива две чаши уиски и се завлича в коридора, където е открит и откаран в болница.

„ Няма ли някой, който да простреля този човек един път вечно? “ оплаква се противникът му, холандецът Шулц.

Оказва се, че има.

 House at 67 Dove Street, Albany, NY

До 1931 година наподобява, че никой не може да убие Краката. Но деветте живота на гангстера в последна сметка изтичат.

По някакъв метод Даймънд печели оправдателна присъда – евентуално посредством рушвет на правосъдните заседатели. Той провежда угощение с любовницата си, с цел да отпразнува случая, а по-късно се връща в къщата си в Олбъни.

Около 5:30 сутринта двама въоръжени мъже нахлуват в стаята на Даймънд и единият го хваща, а другият насочва револвера си към главата на гангстера. Чуват се три изстрела – и този път, Краката най-сетне е мъртъв.

Но кой е поръчителят?

Никой не се появява, с цел да одобри достойнството. Основните обвинени са многочислените негови гангстери противници, рекетьорите, от които е откраднал пари, и полицията.

„ Знаеш ли какво се опитваше да направи Краката? “ – споделя един от сътрудниците му. „ Опитваше се да управлява всички противозаконни действия на Изток. Опитваше се да бъде огромен като Капоне. “

Джак Даймънд в никакъв случай не е бил толкоз огромен като Ал Капоне – само че той съумя да избяга от гибелта толкоз доста пъти, че противниците му го оповестиха за вечен.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР