Четири партиите влизат със сигурност в следващия европарламент - това

...
Четири партиите влизат със сигурност в следващия европарламент - това
Коментари Харесай

Барометър България: Четири партии влизат в ЕП, 36,4% ще решават в деня на вота за кого да гласуват

Четири партиите влизат сигурно в идващия европарламент - това са ГЕРБ, Българска социалистическа партия, Движение за права и свободи и Вътрешна македонска революционна организация. 

33,8% от хората декларират, че сигурно ще гласоподават, 36,5% се двоумят, а 29,7% изрично няма да гласоподават, демонстрират данните от изследване на " Барометър България ", извършено от 10 до 15 май (характеристиките на проучването в края на статията). 

Изборите в края на май по всяка възможност няма да трансформират наклонността за ниска изборна интензивност, само че делът на колебаещите се дали да го създадат е релативно висок – 36,5%, като решението им има капацитет да повлияе на резултатите в интерес на една или друга политическа мощ. 



Сред тези, които твърдо са решили да гласоподават, за ГЕРБ ще пуснат бюлетина 31,9%, а за Българска социалистическа партия - 31,2 на 100. 

За Вътрешна македонска революционна организация с лидер на листата Ангел Джамбазки – 7% все още декларират твърдо желание да гласоподават за кандидатурата на воеводите. 

Движение за права и свободи получават поддръжка от 8,8%, само че би трябвало да се има поради че резултатът им на изборите е мъчно прогнозируем с акуратност заради спецификата на обичайния им електорат и вътрешните процеси, протичащи в придвижването, разясняват от Барометър България. 

Останалите обединения все още остават под прага за лъчение на представител в Европейския парламент, като се следи важен дял гласоподаватели, които към момента се двоумят дали да отидат до урните и за кого да дадат вота си, в случай че го сторят. 



В случай, че въпреки всичко решите да гласувате за кого сте склонни да дадете гласа си?*

ГЕРБ биха могли да активизират 14,3% от колебаещите се гласоподаватели и да подобрят резултата си. Вътрешна македонска революционна организация имат капацитет да притегли в допълнение 21,4% от тези, които към момента не са взели решение. В случая значение има фактът, че Ангел Джамбазки като лидер на листа печели утвърждение и притегля гласове и отвън тясно партийния електорат, както и че след решението на партиите от Оперативна програма да се явят независимо на избори част от симпатизиращите на обединението като единна групировка могат да насочат гласовете си към Вътрешна македонска революционна организация.

Българска социалистическа партия доста мъчно най-малко на този стадий и за тези избори ще разширят доста поддръжката си отвън обичайните си гласоподаватели, само че въпреки всичко биха могли да привлекат вота на част от колебаещите се с леви убеждения - 8% от колебаещите се, в конкуренция с „ Коалиция за България “ (АБВ). Има и забележителен дял колебаещи се, които не изявяват податливост да гласоподават за съответна листа все още, само че въпреки всичко съществува възможност да отидат до урните, като вотът им ще бъде решен в последния миг – това са 36,4% от колебаещите се. 

*Посочените резултати са единствено за далите отговор с „ Колебая се “ на Въпрос 1.

Характеристики

Период на осъществяване на проучването: 10-15.05.2019 година


Методология: Количествено изследване


Представителност: популацията на България с изборни права


Обем на извадката: 843 души на възраст над 18 година


Методика: Стратифицирана квотна извадка по признаците възраст и пол


Метод: Телефонно изявление


Финансиране: Собствено
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР