Четири парогенератора с тегло 365 тона всеки, предназначени за първи

...
Четири парогенератора с тегло 365 тона всеки, предназначени за първи
Коментари Харесай

Доставиха парогенераторите в турската АЕЦ

Четири парогенератора с тегло 365 тона всеки, предопределени за първи енергоблок на АЕЦ „ Аккую “, бяха разтоварени на източния морски терминал в Буюкеджели, провинция Мерсин в Турция.

Изпращането на оборудването започва на 22 август 2020 година в завода на „ Атоммаш “ (част от машиностроителното поделение на „ Росатом “ – „ Атоменергомаш “ във Волгодонск). Парогенераторите са превозени в затворени трюмове, а за разтоварването им на площадката на бъдещата АЕЦ бе употребен гъсеничен кран Liebherr LR 1800.

Предстои парогенераторите да преминат входен надзор, който включва оценка на документите, на количеството и качеството на доставените материали и обзор за неявяване на недостатъци. Парогенераторът е главно съоръжение за първи силует на реактора с дължина 15 метра и диаметър над 4 метра. Той съставлява водоравен цилиндричен съд с две елиптични дъна. В междинната част има колектори за прекосяване на топлоносителя, който за АЕЦ „ Аккую “ е химически обезсолена вода.

В горната част на корпуса парогенераторът имат пространство, където се образува парата, а в долната - топлообменна повърхнина, която се състои от 11 000 неръждаеми тръби, през които минава топлоносителят. Ако всички тръби от един парогенератор се наредят, то общата им дължина ще доближи 148,5 километра. Проектът за АЕЦ „ Аккую “ включва четири енергоблока с реактори с съветски дизайн ВВЕР-1200 от потомство 3+, като всеки енергоблок има по четири парогенератора.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР