Четири от изпратените 8 проби на мъртви диви прасета са

...
Четири от изпратените 8 проби на мъртви диви прасета са
Коментари Харесай

Нови случаи на африканска чума в Добричко

Четири от изпратените 8 проби на мъртви диви свине са дали позитивен резултат на африканска чума. Това стана ясно след днешното съвещание на Областната епизоотична комисия в Добрич. Ловни дружинки са разкрили трупове на девет диви свине на територията на община Тервел през последните две седмици. Мъртвите животни са открити отвън загражденията на ловното стопанство. Единият скотски мъртвец е загробен незабавно, защото е бил в напреднала фаза на разлагане.
По данни на шефа на БАБХ – Добрич доктор Борислав Каменов е направено броене на животните в задните дворове. Броят им региона е 63, позиционирани в шест обитаеми места. На стопаните ще бъде връчено наставление за ограниченията, които би трябвало да подхващат.
Информацията на БАБХ е, че за последните две седмици в Румъния са установени нови 70 огнища на болестта. За да се предотврати лумване на болестта на наша територия, два пъти седмично се вземат проби от животни в домашните комплекси и се издават пътни листи при транспорт на месо от региона.
Ловните дружинки не престават обходите си в търсене на мъртви животни. До момента ловците от общините Генерал Тошево, Шабла и Каварна не са разкрили мъртви диви свине.
От добруджанските общини единствено в Генерал Тошево и Добричка са определелили терени за загробване на мъртви животни, а в община Балчик е пред завършване тази процедура. Все още не са подхванати дейности локалните управляващи в Каварна, Шабла, Тервел и Крушари, е констатацията на заместител регионалния шеф Живко Желязков.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР