Четири жертви и 8 ранени при тежката катастрофа с румънски

...
Четири жертви и 8 ранени при тежката катастрофа с румънски
Коментари Харесай

Четири жертви при катастрофа с румънски автобус на пътя Велико Търново – Русе: Какви са причините

Четири жертви и 8 ранени при тежката злополука с румънски рейс на основния път Велико Търново – Русе през миналата нощ. Движението в сектора беше спряно повече от 13 часа. Спешно от Румъния на Летище " Горна Оряховица " кацнаха 5 хеликоптера, с цел да транспортират до Букурещ потърпевшите хора.

Само на 14 километра от тази тежка покруса, в следобедните часове имаше и втора злополука на същия път, само че в региона на село Самоводене. За благополучие без потърпевши.

Румънските туристи късно нощес се прибирали от екскурзия в Истанбул към Букурещ. На основния път Велико Търново – Русе при село Куцина, рейсът им се удря в спряла на пътя кола, в която нямало хора, а по-късно се блъска в крайпътно дърво.

Трима умират на място, а други девет са откарани във великотърновската болница. Тунч Танер е измежду първите хора, които се оказват на мястото на случая. Мъжът постоянно пътува по този сектор, който по думите му е извънредно рисков.

" Пътят е доста неприятен ", споделя водачът Тунч Танер.

Няколко часа по-късно един от потърпевшите издъхна от тежка-черепно мозъчна контузия в болничното заведение, с което жертвите на злополуката станаха четири.

" Останалите пациенти са обгрижени и обслужени от нашите екипи, нормализирани са, осъществени са първоначални хирургични обработки. Петима от тях са румънски жители, останалите са жители на Република Турция ", добави доктор Красимир Попов, изпълнителен шеф МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов ".

По обяд на летището в Горна Оряховица кацнаха пет румънски хеликоптера с медицински екипи на борда, които дойдоха във великотърновската болница, с цел да прегледат потърпевшите си сънародници. На място дойде и консулът на страната у нас.

По-късно с коли за спешна помощ, потърпевшите румънци бяха превозени още веднъж до летището, където с хеликоптерите бяха извозени към Букурещ.

" Консулът на Република Румъния ме осведоми, че подобен е техният протокол за незабавна помощ, т.е. щом имат такива жители, които са потърпевши в чужбина, те имат ресурса и опциите да си ги извозят и да си ги поемат за долекуване в техни лечебни заведения ", добави доктор Красимир Попов, изпълнителен шеф МОБАЛ " Д-р Стефан Черкезов ".

Петимата потърпевши румънци при злополуката в България дойдоха в Букурещ следобяд. Спасителните хеликоптери кацнаха на стадион " Динамо ", откъдето потърпевшите бяха превозени до близка болница.

Първата пристигнала е 36-годишна жена с политравма в устойчиво положение. Тя не помни какво се е случило. Останалите пациенти са две дами и двама мъже с голям брой пострадвания и фрактури.

Във великотърновската болница за лекуване остават двама турски жители, които са в устойчиво положения. Единият от тях е настанен в ортопедичното поделение, а другия в хирургия.

Работи се по всички версии за тежката злополука, обявиха на ексклузивен брифинг от Окръжна прокуратура във Велико Търново и Националната слудствена работа. Продължат и разпитите на пасажерите в рейса и водачите.

" Задържани са сега за период до 24 часа двама водачи на румънския рейс и се обясняват дейностите, като главно към техните дейности е ориентирана преценката на доказателствата ", съобщи Илиян Благоев, представител на Окръжна прокуратура – Велико Търново.

" Всички версии се работи, както при всяко ПТП, както човешка неточност, виновност на водача, техническа нередовност, както всички останали неща, които биха съдействали за това произшествие ", сподели още Бранимира Вергова, следовател в Национална следствена служба.

Ще се ревизира и положението на пътя и дали то може да е причина за тежката злополука, обявиха още проверяващите.

Оглед на място са направили и специалисти на Държавна организация " Безопасност на придвижването по пътищата ". Според тях има дефекти в пътната инфраструктура на това трасе и необезопасени обекти в крайпътното пространство.

Вижте още в директното включване на Мирела Дончева.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР