Четири институции дойдоха на проверка, след нея няма констатирани нарушения.

...
Четири институции дойдоха на проверка, след нея няма констатирани нарушения.
Коментари Харесай

Собственикът на "Евролаб 2011": Премиерът стои зад атаката срещу фирмата

Четири институции пристигнаха на инспекция, след нея няма установени нарушавания. Това съобщи Васил Димитров, притежател и шеф на лаборатория " Евролаб 2011 ", осъществяваща фитосанитарния надзор на граничния контролно-пропускателен пункт " Капитан Андреево ".

Димитров бе изслушан от парламентарната комисия по предварителна защита и противопоставяне на корупцията, където отговаряше на депутатски въпроси, свързани с извършаните от компанията му санитарно-ветеринарните инспекции на българо-турската граница.

От 1 април започва една всеобща акция против моята компания, с цел да ми се изземе бизнесът, съобщи Димитров пред депутатите. Той уточни, че има заповед от Българската организация по сигурност на храните, която задължава всички проби да се карат в централната лаборатория в София, с което, съгласно него, активността му е на практика спряна. Всички инспекции започнаха след визитата на премиера Кирил Петков, сподели още притежателят на лабораторията.

Пред депутатите той удостовери посочена от него в отворено писмо до медиите информация, че е получил телефонно позвъняване от човек, непосредствен до прочут български предприемач, в което е получил оферта бизнесът му да бъде платен.

" При свързването с мен ми беше казано, че би трябвало да си продам компанията на избрана цена или в случай че това не се случи, ще има последици, След това започнаха инспекциите и имаше посещаване от господин Петков ", безапелационен беше притежателят на " Евролаб ".

Този човек ми заяви, че въпросният предприемач има интерес към моя бизнес и го желае за себе си. Иска да купи компанията ми и или ще му я продам на избрана от него цена, или бизнесът ми ще бъде лишен благодарение на страната, описа Димитров, само че отхвърли да назове съответни имена.

" Разбирате ли, бизнесът ми се иззема. Помещението няма значение. Аз защо да заставам в него? Защо страната се бърка в връзките сред две частни сдружения? ", сподели Димитров.

 Заседание на парламентарната комисия по антикорупция Заседание на парламентарната комисия по антикорупция Източник: Булфото
Освен него в съвещанието на комисията участваха изпълнителният шеф на БАБХ доктор Христо Даскалов, зам.-министърът на земеделието Иван Христанов и зам.-директорът на ГДБОП Любомир Николов. На съвещанието присъстваше и Венцислав Милушев - юристът на шефа на " Евролаб 2011 " Васил Димитров. Депутатът от Политическа партия Константин Бачийски настоя, че Народното събрание не е правосъдна зала и няма потребност да участват юристи.

 Георги Георгиев, Има Такъв Народ Георги Георгиев, Има Такъв Народ Източник: Zonanews
Георги Георгиев от Има Такъв Народ му отговори, че по време на 45-ото Народно събрание юристът на Иван Ангелов " Пилето " е участвал по време на чуване в Комисията по проверката на ръководството на ГЕРБ.

 Александър Несторов, Движение за права и свободи Александър Несторов, Движение за права и свободи Източник: Zonanews
Александър Несторов от Движение за права и свободи изиска разяснение от Димитров дали преди е имало инспекции на ГДБОП и ДАНС, Васил Димитров му отговори, че е имал всяка година инспекция от Национална агенция за приходите, само че нарушаване в никакъв случай не е установено.

 Маноил Манев, ГЕРБ Маноил Манев, ГЕРБ Източник: Zonanews
Маноил Манев от ГЕРБ попита: " Тази процедура се е случвала декември месец 2021 година, т.е. управлявало е това държавно управление, което е сега. Въпросът ми е следния: Вие преди този търг сте упражнявали същата активност, по този начин ли? ". На това Димитров отговори, че е работил на същото място в друга компания.

В диалога се посочи, че има две упълномощени лаборатории за пестициди в страната. " Предполагам, че ще има рецесия и след това заплащане на вреди, тъй като има доста камиони, които чакат ", разяснява Васил Димитров. Освен това той означи, че цените в неговата лаборатория са по-евтини.

Стана въпрос и по какъв начин е насъбран капиталът на лабораторията. Адвокат Милушев беше безапелационен, че средствата са насъбрани по почтен метод.

След откритата част комисията мина в закрито съвещание за спомагателни въпроси към гостите и съответно към ръководителя на ДАНС Пламен Тончев, който отхвърли обществено да оповести информация по случая.

 Пламен Тончев, шеф на ДАНС Пламен Тончев, шеф на ДАНС Източник: Прокуратура на Република България

Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР