Четири дни жителите на Своге и големите околни селата Искрец,

...
Четири дни жителите на Своге и големите околни селата Искрец,
Коментари Харесай

Жители на Своге: Вецове ни откраднаха водата

Четири дни жителите на Своге и огромните околни селата Искрец, Свидня и Церово, бяхабез вода. Причината – река Искрецка ненадейно пресъхна, а способените държавни органи не могат да открият аргументите за бедствието и си трансферират топката. Подхвърлят се клюки за допустима причина в земетресението, което предишния понеделник бе с епицентър сред Драгоман и Сливница.

То обаче е прекомерно едва – 2,2 по Рихтер, и експертите са на мнение, че вероятността от него да е изчезнала река Искрецка е минимална. Каква е същинската причина?

„ Телеграф “ отиде на място, с цел да изследва този въпрос. Местните са безапелационни: „ Има доста частни вецове от другата страна на Петрохан, те дръпнаха водата към Монтана, безусловно ни откраднаха водата “.

Жител на Искрец демонстрира, че водите на реката постепенно се връщат.

Отклонение

Хората са уверени, че решение на казуса има, стига да се преустановят кражбите и НЕК и Министерство на околната среда и водите да не си трансферират топката. В същото време над 12 000 поданици на Своге и близките села са наранени от неочакваното безводие. „ Водопроводът е юридически още през 1952 година. Имаше земетресение през 70-те години и тогава нямаше вода единствено за 72 часа, само че всичко си пристигна на мястото. Преди 20 години направиха ремонт, сякаш за доста пари и да се усъвършенства ситуацията, а в действителност пренасочиха водата към вецове от другата страна към каскадата „ Петрохан “ и оттогава започнаха с кражбите “, изясни пред „ Телеграф “ Росен Веселинов, гражданин на Искрец. Петроханската деривация отклонява всички води от южния скат на централното било на Стара планина и ги води на север - към Бързия и Монтана.

Това води до пресъхване на изворите на Искрец. Деривационните канали за каскадата "Петрохан " са благосъстоятелност и се обслужват от НЕК. Изворите на Искрецка река се зареждат от Петроханското плато и освен където текат безчет рекички, само че всички те са прихванати от НЕК. Екип на „ Телеграф “ видя на място, че след тридневните митинги на локалните поданици дебитът на реката леко се е повишил.

„ Явно се изплашиха и пуснаха кранчето насам “, разясниха поданици на Искрец. Те оповестиха, че сутринта кметът Росен Янчев е разговарял с НЕК и след сделка с Басейнова дирекция фактически са пуснали вода към река Искрецка. Потърсени за коментар от НЕК резервираха безмълвие.

Увеличение

В съпоставяне със сряда, когато дебитът е бил към 30 литра в секунда, в четвъртък той към този момент е 55 литра в секунда. За да има обикновено водоснабдяване както в града, по този начин и в близките обитаеми места, дебитът би трябвало да се усили до над 130 литра в секунда, обясниха от локалната администрация. Междувременно от ВиК към този момент построяват шахтови кладенци и инсталират помпи за тях, с цел да пренасочват вода към Своге.

От общината са провели и среща с хидролози и стартира незабавно създаване на нов тръбопровод. Същевременно и през вчерашния ден продължи снабдяването с водоноски.

Пристигнаха и първите 5 тона вода, предоставени от БЧК. Предоставената вода е от бедствения запас на БЧК и е предопределена за застраховане най-вече на работата на болничните заведения и детските градини в Своге и засегнатите села. БЧК обезпечи и нужната логистика и превоз на минералната вода. „ Молим се и се надяваме и природата да помогне.

От събота го дават да има проливни дъждове. Но не е единствено природата, а човешката интервенция прави белите. Дано се опомнят в този момент, когато видяха какво става, тъй като оставиха хиляди хора без вода “, разяснява гражданин на Свидня, който си бе докарал вода с колата от чешма край разклона за Годеч.

Хората в Своге и близките села се доставят от водоноски от няколко дни

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР