Четири десетилетия след появата на инфекцията се задава избавление за

...
Четири десетилетия след появата на инфекцията се задава избавление за
Коментари Харесай

Проф. Аргирова: До една година ще има ваксина срещу ХИВ

Четири десетилетия след появяването на инфекцията се задава освобождение за човечеството към 2030 година

До една година се чака да приключат клиничните тествания на ваксина против ХИВ, основана на РНК-технологията. Първите резултати са доста обнадеждаващи. Това съобщи пред радио Стара Загора проф. Радка Аргирова във връзка Световния ден за битка със СПИН.

По думите ѝ в миналото заразяването с ХИВ е било смъртна присъда, а през днешния ден серопозитивните се смятат за хронично заболели.

„ Прилаганото лекуване е международно прието и връща продължителността на живота на носителите на ХИВ. Антиретровирусната терапия дава късмет на серопозитивни хора да поддържат така наречен неоткриваем вирусен товар, т.е. да не са заразни. Въпреки това те нерядко са принудени да се борят против предразсъдъците в обществото, стигмата е тежка “, акцентира проф. Аргирова, представена от.

Официално над 4000 българи са носители на вируса. Най-засегнати са хората с хомосексуални пристрастености, а по кръвен път към този момент няма инфектирани лица. Годишно лечението на един болен коства на страната към 8000 - 10 000 $. В пет града – София, Пловдив, Стара Загора, Варна и Плевен, където има медицински университети и центрове към тях, се поставят професионални грижи за пациентите и се организира мониторинг на лекуването им.

Децата с ХИВ у нас са 8. В наши дни ХИВ-позитивни бременни, приемащи нужните лекарства, раждат бебета, които не са инфектирани с вируса.

„ България е на път да приключи опцията за предаване на ХИВ от майка на дете “, сподели още проф. Аргирова.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР