Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на

...
Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на
Коментари Харесай

На 24 май Община Видин връчи отличия на изявени дейци на просветата, културата и изкуството

Честването на Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската писменост, култура и просвета и на славянската словесност стартира с обичайното шествие от Средно учебно заведение „ Цар Симеон Велики “ до Художествената изложба „ Никола Петров “.

На откритата сцена в Крайдунавския парк се състоя тържествената гала по случай празника, на която участваха Борислава Борисова – заместник-кмет „ Хуманитарни действия и обществена политика “ на Община Видин, Росица Кирова – заместник-председател на 49-о Народно заседание,

Негово Високопреосвещенство Видински митрополит Даниил, Шишман Чаушев – заместител регионален шеф на Видин, Галя Павлова - шеф на Регионалното ръководство на образованието (РУО), Генади Велков - ръководител на Общински съвет – Видин, Емилиян Енчев – секретар на Общината и други

Церемонията стартира под звуците на химна „ Върви, народе възродени “ в осъществяване на Градския духов оркестър. Кратък рецитал показаха бъдещите първокласници от Детска градина „ Русалка “ Изабела Иванова, Георги Светославов и Крисия Руменова.

Тържествено слово във връзка 24 май произнесе заместник-кметът Борислава Борисова. В него тя акцентира, че за общинското управление развиването на образованието и културата постоянно са били измежду най-важните цели. Усилията са ориентирани към създаване на по-добри условия за образование и образование на децата и учениците, възстановяване на просветителната инфраструктура, ангажиране на децата и младежите с редица интензивности, които осмислят свободното им време. Работи се в доста положително съдействие с всички детски градини, учебни заведения, културни институти и читалища на територията на Общината.



„ На този празничен ден, в който се прекланяме пред делото на светите солунски братя Кирил и Методий, ми позволете да Ви благодаря от името на кмета доктор Цветан Ценков и от името на цялото общинско управление за напъните, всеотдайния труд и вярата, с които вървите по пътя на знанието, просветата, културата и творчеството. Пожелавам Ви да следвате с обич своя дълг на модерни будители, да живеете със самочувствието за значимостта на делата си, да дарявате наслада и светлина! Бъдете здрави, почитайте своя жанр и език, с цел да я има България и отсега нататък! “ – съобщи Борисова.

Приветствия сервираха също Негово Високопреосвещенство Видинският митрополит Даниил и началникът на РУО - Видин Галя Павлова.



След тържествените слова стартира награждаването на изтъкнати деятели, съдействали за развиването и одобряването на българското обучение и просвета. Отличията „ Учител на годината “ получиха: в предучилищното обучение - Таня Вълчева, старши преподавател в Детска градина „ Русалка ”; в начален стадий - Елеонора Цветкова, старши преподавател в Основно учебно заведение „ Любен Каравелов “; в прогимназиален стадий – Фьодор Петров, старши преподавател по физическо образование и спорт в Средно учебно заведение „ Цар Симеон Велики “; в гимназиален стадий – Катя Каменова, преподавател по история и цивилизации в Средно учебно заведение „ П.Р. Славейков ”; в гимназиален стадий на професионалното обучение - Аксиния Петрова, старши преподавател по образователна процедура, направление „ Туризъм “ в Професионална гимназия по туризъм „ Михалаки Георгиев “. Със специфична премия беше отличен за висок професионализъм и деен принос за развиването и одобряването на филиал Видин на Русенски университет „ Ангел Кънчев “ проф. доктор инж. Ивайло Стоянов. Наградата бе призната от административния шеф на филиала във Видин Момчил Станков.

В категория „ Култура и изкуство “ бе отличен Иван Рангелов, артист от Общински трагичен спектакъл „ Владимир Трандафилов “.

С грамота и плакет за повсеместен принос в развиването на музикалното изкуство бе награден Вени Петков, началник на оркестър „ Видин ” при Народно читалище „ Цвят 1870 ”, корепетитор и оркестрант на Ансамбъла за национални песни и танци „ Дунав “ – Видин, където продължава да работи и до през днешния ден.

Наградата за колектив в категорията „ Деятел на културата и изкуството “ бе присъдена на отдел „ Държавен списък ” - Видин.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР