Често се случва децата да тръгнат по стъпките на родителите

...
Често се случва децата да тръгнат по стъпките на родителите
Коментари Харесай

Да наследиш таланта: Децата, които избраха шампионския път на родителите си

Често се случва децата да тръгнат по стъпките на родителите си. А когато са наследници на огромни първенци, упованията постоянно са огромни. Дали сами избират техния път или са ориентирани да поемат в избрана посока... границите от време на време са толкоз размити, че и те самите надали могат да създадат разликата.



В фамилията на последната ни олимпийска шампионка Румяна Нейкова гребането е на особена респект, а по нейните стъпки самоуверено върви най-големият й наследник - Емил.

19-годишният правоприемник на златната медалистка на скиф от Пекин 2008 и някогашния състезателен министър Свилен Нейков към този момент записа няколко призови места на шампионатите за юноши и то в дисциплината, в която майка му донесе доста мотиви за горделивост на България.



Когато имаш родител първенец и отличен образец за подражателство е напълно обикновено да искаш да бъде като него, а за какво не и по-добър. Такъв е казусът в фамилията на Армен Назарян. Синът на двукратния олимпийски първенец по битка - Едмонд, нахлу с гръм и тропот измежду мъжете, като още на първото си съревнование стана европейски първенец... и го отпразнува със задно салта - запазената марка на татко му Армен.



Едмонд стъпи на върха при мъжете на 18 години и 23 дни, до момента в който именитият му баща го прави, когато е на 20...

Еди към този момент съобщи упоритостите си да завоюва и повече олимпийски медали от татко си.



Родителите мечтаят децата им да имат по-добър живот и да реализират повече от тях.

Александър Везенков е единственият българин в най-силното европейско състезание по баскетбол Евролигата. Крилото на " Олимпиакос " избра да пази цветовете на България, макар че е роден в Никозия и прави същински възторг в " Арис " преди да облече екипа на " Барселона ".



Първият българин, определен в драфта на НБА , е наследник на Александър Везенков - участник на три европейски шампионати и един от най-успешните шефове в родния спорт.

20-годишният Борислав Младенов е считан за един от най-големите гении в родния баскетбол. В ДНК-то му е заложено да печели, тъй като е наследник на 13-кратния първенец с " Левски " Георги Младенов. Голяма роля за спортния път на Борислав изиграва сестра му Гергана, за която не е задоволително той да тренира футбол, когато е наследник на Георги Младенов.



И до момента в който сме на тематиката за високите спортисти... едно 17-годишно момче дебютира с ас за България на европейските квалификации по волейбол.

Синът на някогашния капитан на " лъвовете " Владимир Николов - Александър, получи късмет да се учи от батковците си след страхотни изяви с юношеския отбор на страната, с който стана европейски вицешампион преди две години.



Може би най-успешният волейболен правоприемник досега е Христо Златанов - синът на единствения българин във волейболната Зала на славата Димитър Златанов.



Димитър Златанов е вицешампион от олимпийските игри в Москва 1980 и нападател номер 1 в света за 1970 година Синът му Христо прави първите си стъпки в ЦСКА, само че след заминаването на татко му в Италия, той го последва и избира да остане там, а след това и да пази цветовете на " адзурите ".



С Италия печели Световната лига през 1999 година Шампион е на Италия, а за " Пиаченца " има рекордните 9688 точки в 702 мача за 24 сезона.

Най-често момчетата желаят да играят футбол, по тази причина и напълно предстоящо наследниците на положителните футболисти поемат по техния път. Такъв е казусът с бронзовия медалист от международното в Съединени американски щати през 1994-а Борислав Михайлов, който в началото потегля по стъпките на татко си Бисер, а по-късно го задминава, постигайки най-големия триумф в историята на българския футбол.



Първородният наследник на трикратния първенец с " Левски " - Николай, също става вратар и след няколко престоя в чужбина още веднъж носи екипа на " сините ".



Преди няколко дни видяхме българин в Бундеслигата за първи път от 2014 година Синът на Илия Груев - Илия Груев-младши се появи в игра за " Вердер " Бремен, откакто предходната година записа минути в шампионата за Купата на Германия.

Груев-старши бе в щаба на Лотар Матеус в националния тим на България, дълги години води тимове във Втора Бундеслига, а в този момент е скаут на " Вердер ".



Обикновено децата се насочват към спорта на родителите си. Не и Андрей Гълъбинов. Родителите му са били волейболисти. Дядо му Андрей, на който е кръстен, също се с занимавал с волейбол.

Той е внук и на вратаря Йордан Филипов, който 17 сезона пази цветовете на ЦСКА.

В момента Андрей Гълъбинов е единственият български футболист в топ 5 шампионатите на Европа. Нападателят оказа помощ на " Специя " да стигне до Серия " А ", а неотдавна се възвърне от травма и бе с съществена заслуга за влиятелна победа над " Рома ".

Защитникът на Левски Живко Атанасов е наследник на феноменалната Йорданка Донкова - олимпийската шампионка от Сеул 1988 на 100 м с трудности.

Тя има и бронз от Игрите в Барселона през 1992-а, а 27 години против името й стои купата Световна рекордьорка. В Стара Загора през 1988 година Донкова записва 12,21 секунди, достижение, усъвършенствано през 2016 година

Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР