Често нашите домашни уреди се развалят, много преди да им

...
Често нашите домашни уреди се развалят, много преди да им
Коментари Харесай

36 грешки, които могат да съкратят живота на уредите у дома

Често нашите домашни уреди се скапват, доста преди да им е пристигнало времето. Обикновено виновността си е в нас – мързеливи сме и не сме прочели управленията за приложимост или пък се отнасяме към джаджите си не както би трябвало.

Ето кои са най-често срещаните неточности, които позволяваме в това отношение.

Перални машини

- не поставяйте тежки предмети върху пералнята, не сядайте върху нея.

- когато слагате облеклата в нея, не забравяйте да ревизирате джобовете деликатно. Махнете монетите и други сходни обекти.

- използвайте само детергенти и омекотители, предопределени особено за перални машини. Тези за ръчно пране основават прекалено много пяна и могат да я скапват.

- измивайте гумените елементи след всяко пране. Извадете чекмеджето, в което слагате препаратите, и го изчистите. Оставете го да изсъхне хубаво. Правете това постоянно, с цел да избегнете образуването на плесен.

- щом цикълът на пералнята завърши, незабавно извадете прането. Ако го оставяте да престои в нея дълго, ще увредите барабана.

- в случай че пералнята не разполага със специфичен цикъл за самопочистване, чистете я ръчно (поне един път в месеца). Пуснете я без облекла на допустимо най-горещия цикъл с екстра изплакване. Сложете лимонен сок или оцет в чекмеджето за препаратите.

Хладилници

- първата стъпка, която би трябвало да предприемете, е обвързвана още с доставката на хладилника вкъщи ви. Уверете се, че той ще бъде докаран до вас в изправена позиция (не би трябвало да е накривен на повече от 40 градуса). В противоположен случай компресорът може да потече и да повреди цялата система.

- стартирането на хладилника незабавно след доставянето му може да докара до теч на компресора. Ако знаете сигурно, че той не е бил транспортиран в наклонено положение, изчакайте 4 часа (най-добре 6), преди да го включите. В случай че се съмнявате в качеството на транспорта, най-добре го стартирайте чак след 15 часа.

- не поставяйте толи ястия в хладилника. Първо ги охладете.

- актуалните хладилници не се нуждаят от цялостно топене два пъти в годината. Хубаво е обаче да ги почиствате напълно понякога (като преди този момент са изключени от захранването).

- не забравяйте да бършете прахта в задната част на хладилника (най-добре с прахосмукачка). Естествено, първо го изключете от електрическата верига.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР