Често на етикетите на храните, които купуваме, стои надписът Е527.

...
Често на етикетите на храните, които купуваме, стои надписът Е527.
Коментари Харесай

Е527 - вреди и странични ефекти

Често на етикетите на храните, които купуваме, стои надписът Е527. Какво се крие зад този код и дали веществото е рисково за здравето ни?

Кодът Е527 се отнася за амониевия хидроксид. Това е безцветно вещество с присъщ аромат на амоняк, отделящ се при разпада му в свободно положение.

Използване на Е527 в хранителната индустрия

В хранителната промишленост Е527 се употребява като емулгатор и регулатор на киселинността. С буквата Е и цифрата 5 се значат всички регулатори на киселинност при храните. Амониевият хидроксид има способността да алкализира и по тази причина се употребява за обезвреждане на киселинността на питателните артикули, в които влиза.

Използват го и като консервант, с цел да се унищожат попаднали микроорганизми в храната в процеса на обработка на продуктите. Най-често можем да срещнем Е527 изписан върху етикетите на храни със наличие на яйца и какао, както и карамел. Добавя се при хранителни артикули, които се подлагат на термична обработка, най-много печените хранителни артикули. Амониевият хидроксид е подобаващ набухвател, защото отделя амоняк при процеса.

Какви вреди и странични резултати има Е527?

 Амониев Хидроксид

Е527 се числи към групата на рисковите добавки в питателните артикули. В свободно положение амониевият хидроксид крие заплаха за здравето. Той може да отключи алергии, които предизвикват дискомфорт на стомаха. Нужно е нараснало внимание към добавката от хората, страдащи от алергии и склонни към алергични рецесии.

Позволена или неразрешена е използването на Е527?

Във Англия, Австралия и Нова Зеландия Е527 е неразрешен за приложимост поради вероятните алергични реакции. В Европейски Съюз и Съединени американски щати е позволено да се употребява, защото в храните се прибавят доста ниски дози и в разредено положение. Поради това че е добър регулатор, се употребява свободно в множеството страни по света.

Все отново специалистите по здравословно хранене поучават, в случай че едно вещество е неразрешено за прилагане в някоя страна, да се отнасяме деликатно с него и използването му да се заобикаля или мощно да се ограничим в консумирането на храни с означение на етикета, че съдържа Е527.

Източник: gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР