Често критикуваме София по най-различни поводи, очите ни забелязват само

...
Често критикуваме София по най-различни поводи, очите ни забелязват само
Коментари Харесай

9 предимства на София, заради които може да е сред най-добрите градове за живеене


Често подлагаме на критика София по най-различни мотиви, очите ни виждат единствено отрицателните страни на живота в столицата. И въпреки всичко спрямо други градове, даже с Париж или Лондон, София има голям брой преимущества. 

Може да се изненадате да вземем за пример, че София изпреварва Мадрид, Лондон, Рим и Виена в класацията за градска среда, направена от Clean Cities Campaign, коалиция от над 80 европейски цивилен организации. И се подрежда на 20-то място от 42 града в класацията за навлизането на споделения превоз и превоза с нулеви излъчвания в огромните градове в Европа. Тази година София стана и първият град от Югоизточна Европа, който се подреди измежду финалистите в влиятелния конкурс Зелена столица на Европа, проведен годишно по самодейност на Европейската комисия.  

Да си напомним някои от преимуществата на нашия град, поради които може да се подреди измежду най-хубавите градове за живеене.  

1. София е дребна и компактна

Лесно можете да стигнете до всяка точка. Центърът се обикаля пеш, което я прави доста комфортна. Същото не може да се каже за Париж и Лондон, където се постанова да вървите с километри, с цел да стигнете от една точка до друга.  



2. Богатството на минералната вода

Богатството на минералната вода - и в центъра, и в някои региони, и към София. От Централна баня, Княжево, Овча купел, Горна Баня, Панчарево, Банкя. Колко столици могат да се похвалят с извор на минерална вода в центъра града? Факт е, че капацитетът на минералните води не се употребява, само че това е неповторимо преимущество и за София, и за България.  

3.  София е една от най-зелените столици 

С голям брой огромни паркове и дребни квартални градинки, градът предлага бягство измежду природата безусловно във всяка точка. Кои столици могат да се похвалят да се похвали с гора в центъра? В някои елементи на Борисовата градина  безусловно можем да се изгубим.  



4. Удобен и на ниска цена транспорт 

Определено софийското метро е в пъти по-добро и чисто от парижкото. Това незабавно прави усещане. Удобно е, идва на къси шпации и за малко време стигате съвсем на всички места, без да се постанова да сменяте доста линии. Градският превоз в София като цяло много се разви в последните години. И даже да има още какво да се желае, позитивните трендове са на разположение. 

Билетът за градския превоз е по-евтин от множеството европейски столици. За съпоставяне - билетът за метрото във Виена е 2,40 евро, а в Париж е 2,10 евро. Най-скъпи са билетите в Осло и Копенхаген - надлежно 3, 56 и 3,25 евро.  

5. Безплатен интернет на всички места, даже на улицата

Няма заведение, в което интернет връзката да не е отлична. България като цяло е измежду страните с най-бърз интернет, каквото не може да се каже за Италия да вземем за пример.  



6. В София няма големи тълпи туристи  

Повечето европейски столици, като Париж и Рим, постоянно са препълнени с туристи. Няма сезон, в който умерено да се разноските по улиците и да се чувствате вкъщи. Туризмът е главен мотор на стопанската система, само че е реалност, че по никакъв начин не е прелестно градът, в който живееш, да е залят от тълпи хора когато и да е на годината и денонощието. 

7. Планината е в града или градът е в планината

Буквално на минути от града. София е облагодетелствана с прелестната Витоша, която е единствено на 30 минути от града. Чудесна опция за бягство измежду природата даже за часове. Истинско благосъстояние.

  

8. Достъпни наеми на жилище  

Наемите на жилища са доста по-достъпни от тези в Париж или Виена. Факт, макар че цените в последните години доста се покачиха, те не престават да бъдат доста по-ниски  от тези в множеството европейски столици. Това прави София желано място за живеене, изключително за младежи.

9. Евтина и качествена храна

Храната в България като цяло е качествена и добре приготвена. Ресторантите в София оферират богато многообразие от кухни и ястия, а обслужването е на високо равнище. Цените са доста по-достъпни от тези в огромните столици.

Източник: momichetata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР