Често изборът на папа е по-бърз, отколкото запълването на тези

...
Често изборът на папа е по-бърз, отколкото запълването на тези
Коментари Харесай

ЕС спешно прави нов опит да нареди пъзела на висшите си постове

Често изборът на папа е по-бърз, в сравнение с запълването на тези постове ". С тези думи на 20 юни ирландският министър председател Лео Варадкар разяснява комплицираната обстановка към избора на нови ръководители на Европейски Съюз. След неуспеха на предходната среща, през днешния ден водачите на съюза се срещат още веднъж в опит да се схванат кои хора да предложат за ръководители на Европейската комисия, Европейския парламент, Европейския съвет, Европейската централна банка и дипломацията на Европейски Съюз.

Тези пет висши поста би трябвало да бъдат разпределени допустимо най-скоро. Но до момента в който немският канцлер Ангела Меркел спори с френския президент Еманюел Макрон, Европейският парламент води борба с страните членки, обединени в Европейския съвет. Медийният сътрудник на EurActiv " Тагесшпигел " обянява за какво ситуцията е толкоз комплицирана (за позицията на България четете по-долу).

Защо решението би трябвало да се вземе бързо?

Изборът на висшите ръководители на Европейски Съюз е незабавен въпрос, тъй като една от позициите би трябвало да бъде запълнена до вторник (2 юли). Когато на този ден новият Европейски парламент се събере на първото си съвещание, в идеалния случай би трябвало да има предложение кой да оглави Еврокомисията.

Решенията за петте поста са свързани между тях. Необходимо е да се постине баланс сред желанията на партийните фамилии, сред Западна и Източна Европа, както и баланс сред половете. " Ако първото копче е закопчано неверно, цялото яке ще наподобява изкривено ", разяснява почитан посланик от Европейски Съюз.

В четвъртък Макрон, представен от " Политико " сподели, че в случай че водачите не могат да се спогодят бързо, има риск от " нахлуване в цикъл на институционална дисфункция ".

Защо се спори за ръководителя на Еврокомисията?

Две европейски институции се борят кой да заеме най-висшия пост в Еврокомисията. В единия ъгъл е Съветът, където са показани страните членки. В предишното държавните и държавни ръководители можеха да дефинират кой да оглави Еврокомисията при затворени порти, само че това към този момент не е допустимо.

В другия ъгъл е Европейският парламент. На евроизборите през 2014 година той разви така наречен модел с водещия претендент от наредба в Лисабонския контракт. Той значи, че само политик, който е оповестил кандидатурата си за позицията преди евроизборите може да бъде определен. Затова съвсем всички групи в Европейския парламент излъчиха свои водещи претенденти преди изборите, a институцията неведнъж настоя, че ще поддържа единствено един от тях за ръководител на Еврокомисията.

Според Договора за Европейски Съюз Европейският съвет предлага претендент на Европейския парламент, взимайки поради резултатите от европейските избори и след консултация с политическите сили в Европарламента. След това ръководителят на Европейската комисия се избира с болшинство в Европейския парламент. Тоест в Европейския съвет е належащо болшинство от минимум 21 от 28-те страни членки, представляващи 65% или повече от популацията на блока, а в Европейския парламент избраният за ръководител на Европейска комисия се нуждае от 376 гласа в своя поддръжка.

 Манфред Вебер
© Reuters

Манфред Вебер

Френският президент Еманюел Макрон и испанският министър председател Педро Санчес образуваха група от 11 държавни и държавни ръководители в Европейския съвет, която не поддържа нито един от тримата водещи претенденти препоръчани от спечелилите най-вече гласове на изборите европейски групи – Манфред Вебер (Европейска национална партия), Франс Тимерманс (Прогресивен алианс на социалистите и демократите) и Маргрете Вестагер (либерали, които в действителност имат екип от няколко водещи претенденти, измежду които е Вестагер).

Меркел съобщи в коридорите на Г-20 в Осака, че Вебер и Тимерманс са " изрично " част от решението в дебата за лидерския пост. Тя направи този коментар, откакто организира срещи с други европейски водачи в коридорите на срещата на върха на Г-20. Меркел не разяснява информацията на немския седмичник " Велт ам зонтаг ", съгласно която водачите са се споразумели да отстранят Вебер от конкуренцията. " Става ясно, че концепцията с водещия претендент играе по-значима роля в края на краищата, в сравнение с някои споделиха след последния Европейски съвет ", добави Меркел. Според " Блумбърг " това значи, че за Меркел Вебер и ТИмерманс са единствените претенденти, останали в конкуренцията за Еврокомисията.

 Педро Санчес
© Reuters

Педро Санчес

Самият Санчес се надява Испания да има мощен глас в разпределението на висшите постове и се приказва, че Мадрид се надява да получи поста висш представител за външната политика и сигурността, заеман сега от италианката Федерика Могерини. Независимо от компликациите, които предстоят в личната му страна за сформиране на коалиция, 47-годишният Санчес даде да се разбере, че желае да е състезател на европейската сцена. Мадрид се възприема като най-силния проевропейски глас след южните страни, мощно ударени от икономическата рецесия и понесли най-лошото от бюджетните икономии, отбелязва " Ройтерс ".

Какво се случва сред Франция и Германия?

Отношенията сред Макрон и Меркел се обтегнаха поради съпротивата на френския президент против германеца Манфред Вебер, съгласно източници от Брюксел. Вебер е член на немския Християнсоциален съюз, партия, която сега ръководи в Германия дружно с християндемократите на Меркел и със социалдемократите.

Според източниците Меркел е споделила на Макрон, че в случай че той е срещу немския претендент, тя няма да може да поддържа френски претендент за различен върховен пост в Европейски Съюз.

Източници от Европейски Съюз, представени от " Ройтерс ", разясниха по-рано този месец, че изискването на Меркел да се откаже от Вебер може да е никой различен претендент, препоръчан от Европейския парламент, или никой различен французин, да не оглави Комисията.

Защо Макрон е срещу?

Макрон бе измежду бранителите на транснационалните листи за евроизборите и споделя, че без тях моделът с водещия претендент няма да работи. Според него също така Вебер, който оглавява групата на ЕНП в Европейския парламент, не е подобаващ за позицията, тъй като няма опит в управление на държавно управление.

Може да се допусна и че Макрон би желал да разбърка системата на партийните фамилии. Досега немските християндемократи постоянно са били най-голямата мощ в Европейския парламент и в Съвета на Европейски Съюз и по тази причина претендираха да оферират претендента за ръководител на Еврокомисията. След изборите обаче съотношението на силите се промени. Макар Европейската национална партия към момента да е най-голямата група в Европарламента, тя е съществено отслабена. За пръв път ЕНП и социалистите нямат болшинство между тях, а такова е допустимо единствено при компромисно съглашение сред четири групи - на ЕНП, на социалисти и демократи, на либералите и на Зелените. В групата на либералите, наречена " Обнови Европа " (някогашната АЛДЕ), френските евродепутати съставляват най-голямата делегация. " Обнови Европа " ще бъде третата в Екологичен потенциал след Европейската национална партия и Прогресивен алианс на социалистите и демократите, което й дава съществено въздействие.

Какви може да са компромисите?

Един от вероятните претенденти на Макрон за правоприемник на Жан-Клод Юнкер е Мишел Барние (ЕНП), французинът, който води договарянията за Брекзит от името на Европейски Съюз. Германците не с особно съгласни с него, тъй като не е бил водещ претендент и се счита за защиник на централизираната френска икономическа политика.

Възможно е да се появяват и други претенденти. Споменават се имената на Кристалина Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка, и на Кристин Лагард, ръководещ шеф на Международния валутен фонд.

Друго име е това на белгийския министър председател Шарл Мишел само че той по-често е споменаван като възможен правоприемник на Доналд Туск. Председателят на Европейския съвет има съществена задача да успокоява пристрастеностите и да търси консенсус сред националните водачи в Европейски Съюз и опитът на Мишел в фамозната с разделянето си белгийска политика единствено би му оказал помощ, разяснява " Политико ".

 Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер
© Reuters

Доналд Туск и Жан-Клод Юнкер

Изданието цитира източник от Елисейския замък, който споделя, че не е наложително ръководителят на Европейската комисия да е от страна от еврозоната. Той добавя, че " към 10 души в Европа са квалифицирани за всеки от обсъжданите постове поради опита и профила си ". Според него измежду " солидните претенденти " има три дами, измежду които и някогашният еврокомисар Кристалина Георгиева. Но посланик споделя за " Политико ", че нейното име не се радва на необятна поддръжка и е пуснато " единствено с цел да нервира Мартин Зелмайер ", авторитетния, само че и прочут с нападателния си жанр общоприет секретар на еврокомисията, с който тя имаше комплицирани връзки. Според обявата във " Велт ам зонтаг ", с изключение на (кандидата на социалистите) Франс Тимерманс, се разискват кандидатурите на Барние, Георгиева, премиера на Хърватия Андрей Пленкович.

Повече за вероятните претенденти четете тук и тук.

Какво споделя България?

След предходната среща на евролидерите българският министър председател Бойко Борисов съобщи, че всички партии признават, че техният водещ претендент не може да събере нужната поддръжка, с цел да бъде гласуван в Народното събрание за ръководител на новата Европейска комисия.

" Цялата скица с водещите претенденти не можа да проработи. Шансовете на всички са еднообразно дребни към днешна дата ", разгласи Борисов. Според него партията, победила на европейските избори, би трябвало да излъчи ръководител на Европейската комисия. ГЕРБ, която е част от ЕНП, и Бойко Борисов обявиха няколко пъти, че застават зад Манфред Вебер.

Всичко, което би трябвало да знаете за: Новата Еврокомисия (425)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР