Честит рожден ден на теб, честит рожден ден на теб,

...
Честит рожден ден на теб, честит рожден ден на теб,
Коментари Харесай

Честит рожден ден, Джонатан! Ето на колко години стана най-старото сухоземно същество

Честит рожден ден на теб, цветущ рожден ден на теб, цветущ рожден ден, скъпи Джонатан, цветущ рожден ден на теб!

Най-възрастното животно в света - сейшелската гигантска костенурка (Aldabrachelys gigantea hololissa) на име Джонатан, която завладя сърцата на хората по света със своето дългоденствие и лудории, навърши 191 години.

По този метод той усъвършенства личния си връх на Гинес като най-старото хелонианско животно в света. Хелониан е остарялото име на животните от разред Chelonia, които в този момент се назовават Testudines (защото зоолозите обичат да преименуват нещата), което се отнася за влечугите, които са или костенурки, или сухоземни костенурки. 

Историята на живота на Джонатан е завладяваща. Въпреки че честваме рождения му ден, никой не знае точната дата, на която се е излюпил. Смята се, че се е появил на бял свят към 1832 година и е бил подарен на бъдещия губернатор на остров Света Елена сър Уилям Грей-Уилсън през 1882 година като изцяло пораснала стара костенурка, което би го направило към 50-годишен по това време. 
               

През 2022 година Джонатан получава формален рожден ден от настоящия губернатор на остров Света Елена Найджъл Филипс - 4 декември 1832 година Въпреки напредналата си възраст ветеринарният му доктор Джо Холинс споделя пред Световните върхове на Гинес (СРГ), че той живее живота си със здравословен вкус.

" Въпреки че е изгубил обонянието си и е съвсем кьорав от катаракта, апетитът му остава огромен " , споделя Холинс пред GWR.

" Той към момента се храни ръчно един път седмично с подсилващи плодове и зеленчуци от дребен, безрезервен екип. Това освен добавя калориите му, само че и обезпечава главните мотори на метаболизма му: витамини, минерали и микроелементи. "

Джонатан се храни в градините на Plantation House в компанията на три други костенурки - Дейвид, Ема и Фред. Това е формалният дом на губернатора на остров Света Елена и там старата костенурка е живяла през по-голямата част от живота си. Дейвид и Ема се причисляват към него през 1969 година, а Фред става част от групата през 1991 година Първоначално се счита, че Фред е женска (първоначално наречена Фредерика), само че след настойчиви опити за чифтосване от страна на Джонатан се оказва, че е мъжки. Холинс споделя, че Джонатан към момента постоянно се пробва да се чифтоса с Ема и Фред. " Животните постоянно не са изключително чувствителни към пола! " Холинс споделя. 

За своите 191 години той е претърпял изобретяването на електрическата крушка, първия полет на братя Райт и първите хора на Луната, без да загатваме мандатите на 40 американски президенти.

" Невероятно е да си помислим, че този гальовен колос е надживял всички останали живи същества на земята, в това число, несъмнено, индивида ", споделя Холинс пред GWR.

" Джонатан е в положително здраве и всички индикации все още ни дават вяра, че той ще доближи своя трети век - в случай че в действителност към този момент не го е направил! "

Честит рожден ден, Джонатан!
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР