Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!,

...
Чест и признание за българския език, Георги Господинов и България!,
Коментари Харесай

От “Винету” до “Времеубежище”: Бойко Борисов честити 24-и май и “Букър”-а на Георги Господинов

" Чест и самопризнание за българския език, Георги Господинов и България! ", написа Бойко Борисов.

 

В мненията под обявата му обаче консуматори реагираха с подигравка:

“Бате Бойко, отлично! Не знаехме, харесваш и друго с изключение на Винету! ”

 

“Поздравявам Ви с втората прочетена книга, в този нелек преход от “Винету ” към “Времеубежище ”. Но най-малко и двете стартират с “В ”.

 

“Това ли е втората прочетена книга след “Винету ”? Сериозна последователност ”

 

Подигравките за “Винету ” са свързани с изявления, в които Борисов е заявявал, че това е обичаната му книга. През 2021 година водачът на ГЕРБ насочи рецензии, към тези, които му се подиграват, само че без да желае позволи различен гаф като съобщи, че “Винету ” е в два тома. Всъщност книгата на Карл Май е в три елементи.

 



 

Какво споделиха останалите политици? 

 

Честит празник на българската книжовност и просвета!  24 май е празникът, който несъмнено носи най-вече позитивни страсти на всички българи. А този 24 май е още по-специален. В навечерието на най-българския празник получихме още един мотив за горделивост и то обвързван точно със силата на думите - Георги Господинов и неговият разказ “Времеубежище ” бяха отличени с най-престижната международна премия за литература - “Букър ”. Искам да благодаря на Георги Господинов, че ни напомни, че времето принадлежи на тези, които са подготвени да се откъснат от предишното и да погледнат самоуверено напред към бъдещето. Благодаря, че ни напомни, че България може и че “там, където има мрачевина, постоянно дреме знамение ”, написа Кирил Петков.

 



 

“Честит празник на буквите, на просветата, науката, културата и славянската словесност. Да пребъде делото на светите братя Кирил и Методий и на техните възпитаници. Благодарност на българските учители, научни, просветни и културни дейци, посветили живота си на най-благородна #кауза: да пазят и предават българската нематериалност. Тя ни е съхранила като народ в най-трудни години. На нея би трябвало да се опрем и през днешния ден ”, прикани Корнелия Нинова.

 



 

“Честит празник на славянската книжовност и на българската просвета! Нашата писменост, на която пишат повече от 200 млн души по света, е най-големият ни принос в човешката цивилизация. Нека я тачим и почитаме! Ето за какво приканвам всеки за един изцяло алегоричен жест - в случай че името му тук във фейсбук е изписано на латиница, дано да го изпише с българските букви! Нека да бъде едно малко, само че алегорично начало на завръщането на българското измежду българите! ”, прикани Костадин Костадинов от “Възраждане ”.

 



“На този ден изричаме признателност към всички, които пазят културно-историческото завещание на България и го предават на младите генерации. В този церемониален ден с съображение се гордеем с достиженията и всеотдайността на българските учители и преподаватели, които градят духовната цитадела на писмеността, просветата и знанието. На тях и на техните възпитаници пожелаваме с нестихваща жадност за познания да не престават самоуверено напред! Поклон пред всички вас – скъпи наши модерни просветители, бъдете живи и здрави, с ентусиазъм следвайте фантазиите си и постигайте креативен триумфи!

Този празник ни задължава да познаваме и почитаме българското слово и българската национална просвета и с горделивост и със самочувствие да ги представяме пред света. С всички сили би трябвало да мислим и да работим за образованието, да превърнем читалищата, библиотеките, всички културни средища и учебните заведения в по-желано място, където идните генерации с ентусиазъм да продължат да съхраняват българските обичаи и да градят по-добро бъдеще. В днешните времена на тествания и превратности повече от всеки път е нужно нашето единение и с нова религия в силата на духа и в силата на общите старания да се надигнем пред проблемите и да решим рецесиите, с цел да съградим мечтаното настояще и бъдещето, което желаеме да завещаем на децата на България. Честит празник! ”, написа Мустафа Карадайъ.

 

“Има един ден в годината на българите, който стои по-високо от всички останали. Толкова високо, че даже нечистотията и мръсотията на времето, в което живеем, не могат да го изцапат. Това е връх на духовността и чистотата. Връх, защитаван през вековете освен с меч и огън, само че и с най-силното оръжие – с разум, със слово, с памет. Връх, който е в сърцето на всеки българин и който би трябвало да бъде изкачван и опазван всеки ден. И през днешния ден, сигурно, ще има хора, за които този връх не значи нищо през останалите дни на годината. Хора, за които през днешния ден е мотив да се покажат, да бъдат фалшиво-церемониални, лицемерно-патриотични и да употребяват словото и езика не с цел да сеят разсъдък и съгласие, не с цел да носят познание, а с цел да скрият личната си духовна беднотия, неистини и лакомия. Неслучайно езикът, писмеността, словото, думите са главният дирек, който крепи нашия народ. Нека да ги използваме, с цел да споделяме истината! Честит 24 май, българи! ”, написа Слави Трифонов.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР