Чешкото правителство одобри внасянето на проектозакон, според който от 2024

...
Чешкото правителство одобри внасянето на проектозакон, според който от 2024
Коментари Харесай

Чешкото правителство внася проектозакон за увеличение на разходите за отбрана

Чешкото държавно управление утвърди внасянето на проектозакон, съгласно който от 2024 година разноските за защита ще бъдат 2 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, заяви Ройтерс, като се базира на изказване на министър-председателя Петър Фиала. Законопроектът, който би трябвало да бъде утвърден от депутатите, е реакция на нахлуването на Русия в Украйна в края на февруари.

Той ще разреши на министерството на защитата да трансферира финансирането за огромни планове от година в година, което ще улеснява провеждането на комплицирани търгове за въоръжение.

Страната, както и повече други членове на НАТО, от дълго време не е постигала задачата да отделя за защита 2 % от брутния си вътрешен артикул (БВП). Прага обаче има проект за реализиране на тази цел до 2025 година

В бюджета за 2023 година се планува разноските за защита да възлизат на 1,52 % от Брутният вътрешен продукт. „ Искаме това обвързване (от 2 процента) да бъде заложено в законодателството “, съобщи Фиала. „ Укрепването на качествата за сигурност и защита е дълготраен приоритет на държавното управление, който е изключително значим в този миг, когато Русия стартира война в Украйна “, сподели той.

Според държавни документи, подготвящи закона, смяната може да влезе в действие в средата на тази година и да увеличи бюджетния проект за 2024 година с 21,5 милиарда крони (951,54 милиона долара), с цел да бъде реализирана задачата за достигането на ниво от 2 %.

Чехия, която е част от алианса от близо четвърт век, увеличи разноските за защита след началото на войната в Украйна и е един от най-големите поддръжници на Киев.

Миналия месец Прага подписа необвързващ меморандум с Швеция за доставката на повече от 200 бронирани бойни машини Си Ви-90 CV90 като част от напъните за модернизирането на чешката войска, напомня Ройтерс.
Източник: newsbg.eu

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР